Nem minden iskolai alkalmazott kaphat kedvező hitelt

Pozsony |

<p>Szeptember végéig igényelhető a pedagógushitel a Művelődéstámogató Alaptól (FNPV). Idén a tavalyinál kedvezőbb feltételek &ndash; mindössze 0,89%-os kamat &ndash; mellett lehet intézni. A kamatláb most először és feltehetően utoljára ment 1% alá: jövőre a kölcsön drágulni fog, az oktatási minisztérium legkevesebb 3%-os kamatlábat szorgalmaz.</p><div>&nbsp;</div>

A Művelődéstámogató Alap (FNPV) főiskolai hallgatóknak és pedagógusoknak nyújt hitelt, mely feltételei eddig évről évre kedvezőbbek voltak. 2013-ban a kamat még 4,15%, egy évvel később 3,19%, tavaly 2,07% volt, idén pedig 0,89%-ra faragták. Nem csoda, hogy főleg a pedagógusok részéről óriási az érdeklődés, s a kereslet mindig túlszárnyalja a kínálatot. A diákok óvatosabbak, hiszen többségük nem rendelkezik rendszeres, állandó fizetéssel, és sokan visszariadnak a gondolattól, hogy már tanulmányaik alatt adósságba verjék magukat.

Kevés a pénz

„A hitelekkel kapcsolatban az FNPV legalapvetőbb problémája az, hogy nem rendelkezik elég pénzeszközzel. A 2013/2014-es és a 2015/2016-os tanévben az igénylőknek mindössze a 60%-át tudták kielégíteni, tavaly 276 pedagógus kapott kölcsönt” – nyilatkozta Eva Korpena, az oktatási minisztérium szóvivője.

3%-os kamat?

2014-ben 2 millió eurót oszthattak szét a pedagógusok között, tavaly 300 ezerrel 2,3 millió euróra emelték a megpályázható keretet, most pedig e célból 2,5 millió euró áll az FNPV rendelkezésére. A korábbi tapasztalatokból kiindulva feltehetően ez az összeg idén sem lesz elég. A tárca úgy próbál több pénzt szerezni, hogy a jövőben drágítanák a hiteleket: Peter Plavčan szakminiszter szerint a kamatlábnak legkevesebb 3%-osnak kellene lennie. Hogy ezt elérje, törvénymódosítást javasol. Plavčan egyébként a múltban az FNPV igazgatója volt, és 30 ezer eurós jutalmat adott magának, amit csak az után fizetett vissza, miután a sajtó megszellőztette a javaslatot.

Miroslav Beblavý független képviselő szerint a jelenlegi hitelnyújtási mechanizmus mindenkivel, a pedagógusokkal és a diákokkal szemben egyaránt igazságos. „Ugyanolyan kamatot fizetnek, amennyiért az állam is kölcsönt vesz fel. A Művelődéstámogató Alap az új elképzelés szerint azonban nyerészkedni akar rajtuk” – véli Beblavý. Pavel Skriniar, a Finančná hitparáda független pénzügyi tanácsadó portál szakértője is úgy véli, ez esetben az államnak – a bankoktól eltérően – nem a minél nagyobb haszon termelésére, hanem arra kellene összpontosítania, hogy a diákok anyagi nehézségek nélkül végezhessék el a főiskolát, mert az oktatás csak látszólag ingyenes. „Ha megnézzük azt, hogy az állam mennyiért vesz fel hitelt, akkor nem állíthatjuk, hogy a pedagógushitel veszteséges lenne a jelen feltételek mellett sem. Ugyanakkor a javasolt 3% a kereskedelmi pénzintézetek kínálatához képest egyáltalán nem magas. A szabad felhasználású kölcsönök a bankokban 6,9%-os kamatlábnál kezdődnek” – mutatott rá Skriniar.

Az FNPV által nyújtott hitelek egyik legnagyobb előnye az alacsony kamatláb, hátránya pedig az, hogy nem igényelhető egész évben. Aki lekési a szeptember 30-ai határidőt, egy évet kell várnia, hogy ismét benyújthassa igényét. Hátrány a hosszadalmas hitelbírálat is, akinek tehát gyorsan kell pénz, annak érdemesebb valamelyik hitelintézethet fordulni. 

Nem jár az iskolák minden alkalmazottjának az előnyös hitel

Eredetileg a kezdő pedagógusoknak találták ki, de most már mindenki igényelheti, aki pedagógiai alkalmazottnak minősül. Ugyanakkor nem árt tudatosítani: attól, hogy valaki iskolában vagy az oktatásügyben dolgozik, a hitel nem jár alanyi jogon.

Tévhit az is, hogy az iskola minden alkalmazottja felveheti. A kulcsszó a „pedagógiai alkalmazott”. Vagyis az igénylő lehet: tanár, tanító, mester, nevelő, pedagógiai asszisztens, külföldi lektor, sportiskola és sportosztály edzője, korrepetítor. Ezenkívül megpályázhatja az iskolákban alkalmazott többi szakember is, azaz jár a pszichológusoknak, az iskolai logopédusoknak, a speciális pedagógusoknak, a gyógypedagógusoknak, a szociális pedagógusoknak, valamint felvehetik a doktoranduszi tanulmányi programban részt vevő diákok is, akik nappali tagozaton tanulnak. Ugyanakkor az utóbbiak diákhitelt is kérhetnek, vagyis ők mérlegelhetik, melyik hitel éri meg jobban. Ők ugyan pedagógusként és diákként egyaránt benyújthatják kérvényüket, de csak egyiket kaphatják meg, a kettőt nem kombinálhatják a későbbiek folyamán sem.

Ezzel szemben az oktatási intézmények nem pedagógiai alkalmazottai (könyvelő, gondnok, szakácsnő, takarítónő) nem jogosultak pedagógushitelre. A kölcsönt nem hagyják jóvá annak az igénylőnek sem, aki a múltban már felvett egy vagy több hitelt összesen 30 ezer euró értékben, miközben a kezdő pedagógusként felvett kölcsönt ebbe nem számolják bele. 

5000 euró a leggyakoribb

A legkisebb egyszerre igényelhető tétel 1000 euró, a legmagasabb összeg 15 ezer euró. Az FNPV tapasztalatai szerint a tanárok leggyakrabban 5000 eurót kérnek, ehhez ugyanis nincs szükség kezesre, és szabad felhasználású hitelről van szó. Ennél magasabb összeg esetében már szükséges egy kezes, 10 ezer euró felett pedig a pénzt csak meghatározott célra lehet fordítani. A pedagógushitelt többször is fel lehet venni, ám egy személy számára összesen legfeljebb 30 ezer eurót hagyhatnak jóvá.

A hitelt kizárólag az FNPV által kiadott űrlapon lehet kérvényezni – ez letölthető az alap honlapjáról. Szlovákul, számítógépen vagy nyomtatott betűkkel kell kitölteni, a számítógépben kitöltött nyomtatványt is ki kell nyomtatni, és szeptember 30-áig kell postázni az alap címére. A kérvény egyik szelvényét a munkaadónak kell kitöltenie, ő egyebek mellett megadja az igénylő havi nettó bérét. Ez az adat azért fontos, mert a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó bér egyharmadát.

A sorrend fontos

Mivel az érdeklődés óriási, sorrendet állítanak fel a kérvények beérkezési ideje szerint, miközben előnyben részesítik azokat, akik a pedagógiai tevékenységet főállásban végzik, illetve akik először igényelnek ilyen hitelt, és kezdő pedagógusoknak számítanak, azaz az egyetem befejezésétől legfeljebb 5 év telt el. Ha valaki több helyen is tanít, és szeretné, hogy a pedagógiai munkáért végzett összes tiszteletdíját figyelembe vegyék, az összes munkaadótól külön-külön igazolást kell felmutatnia a munkaviszonyról és a keresetéről.

A kitöltött nyomtatványt a mellékletekkel együtt vagy személyesen juttatja el a kérvényező az alapba, vagy postázni kell az alap címére: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 81103 Bratislava 1.

Az FNPV 60 napon belül elbírálja a kérvényeket, és dönt a hitelek megítéléséről. A sikeres igénylők listáját közzéteszik az alap honlapján (www.fnpv.sk), és írásban is értesítenek, két példányban postázzák a hitelszerződés javaslatát. Az aláírt hitelszerződést a kézhez vételtől számított 30 napon belül vissza kell küldeni az alapba, különben érvénytelennek nyilvánítják.

(sza, B. Szentgáli Anikó)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?