Nyugodtan bevállalhatjuk a Dustert

<p>Eltartott egy ideig, míg a Dacia Dusterekbe visszatért az 1,6-os benzinmotor. A modell azóta átesett egy ráncfelvarráson is, s szerencsére cseppet sem veszített legjobb tulajdonságaiból: még mindig olcsó, strapabíró és megbízható járgány. A Dacia Dustert 1,6 Sce Opent teszteltük.</p>

A Daciát, s különösen a Dustert rendszerint azok vásárolják, akik olyan autót akarnak, amelyben gyakorlatilag nincs is minek elromlania, mert alig van benne valami. Ami pedig elromlik, annak a javítása olcsó. S ez a Duster lényege. Egyesek szerint kicsit elöregedett külseje annak is lehet a jele, hogy az autó karbantartása olcsó. Aki már kipróbálta, az tudja, hogy a terepképességei meglepően jók.

Felszerelés

Az autó speciális metálfényezése jelzi, hogy valamiben eltérő modellről van szó. Ennek a Dusternek a megnevezése mellett az Open szó olvasható, ez pedig nem más, mint a kiegészített Ambiance felszerelés. Az extra, amit ezzel egy kis felárért megkapunk a már említett mutatós Tourmaline barna metálfényezésen, manuális klíma vagy rádió. Ez volt a tesztautóban, semmivel több és semmivel kevesebb.

A Duster mindig is kényelmes autó volt a széttört és egyenetlen utakon, a ráncfelvarrás után ez halmozottan igaz. Ráadásul sokkal jobb a hangszigetelése, a műszerfala, a sebességváltó kinézetén kicsit rontottak, az ülések jobb minőségű anyaggal lettek bevonva. Az utastérben még mindig sok hely van, így négy- vagy öttagú család szállítása nem okoz gondot. Nem mondom, hogy szuperkényelmes autóról van szó, de ennyi pénzért mindent meg lehet szokni, még azt is, hogy a volán forgatásához a vártnál kicsivel nagyobb erőre van szükség.

A 4x4 dilemmája

Nem látom értelmét egy SUV-nek négykerék-meghajtás nélkül, nem értem, miért vesz valaki ilyen autót. Ha nem is jár terepre, mind a négy kerék meghajtása behavazott, jeges úton is sokat segíthet. Az 1,6-os Sce viszont kicsit specifikus. Lehet 4x4-es meghajtással is rendelni, ám akik terepezésre vágynak, azok a nagyobb forgatónyomaték miatt minden bizonnyal inkább a dízeles erőforrást fogják választani. Az elsőkerék-meghajtású 1,6 Sce Duster előnye a valamivel nagyobb csomagtér, alacsonyabb fogyasztás és kevesebb kiló. Aki kerüli a nehezebb terepet, nagyon saras utakat, s mondjuk csak néha napján tér le száraz erdei vagy mezei útra, annak szerintem ez a változat is elég lesz, bár én továbbra is azt állítom, hogy ha Duster, akkor csak négykerék-meghajtással.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247333","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Vállalható opció

Az egyhatos benzines erőforrás olyan átlagos, nem is kiemelkedően jó, ám nem is rossz. Magasabb fordulatszámon zajos, 1500 fordulat alatt pedig olyan kómás, bár ezen nincs mit csodálkozni. Másrészt rendkívül érzékenyen reagál a gázpedálra. Kényelmes és nyugodt vezetési tempóban városban és autópályán sem okoz csalódást.

A fogyasztás a vezetési stílustól függően 6 és 7 liter között mozog. A tesztelt modellben nem volt fedélzeti számítógép, ezért erre a fogyasztási mutatóra ne vegyenek mérget.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247331","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"270","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

140 km/órás tempónál a motor 3600 fordulaton dolgozik. Aki gyorsabb tempóra vágyik, annak úgy 5000 fordulaton kell majd sorolnia a sebességfokozatokat. A Duster ilyenkor öt utassal és tele csomagtérrel is fürge, ám a hangja már enyhén szólva kibírhatatlan.

Összegezve és aláhúzva

A Duster ezen változata ideális választás lehet kisebb költségvetéssel rendelkező családoknak. A fogyasztása alacsony, s mivel a sztrádákkal is probléma nélkül megbirkózik, ezzel a felszereléssel és ebben a változatban is elfogadhatónak tartom.

Akinek nincs sok pénze, az örülni fog neki, akinek pedig nem okoz gondot a pénz, az soha nem fogja megvenni. Még akkor sem, ha a drágább modellek nemegyszer gyorsabban és könnyebben szétesnek, mint ez. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy az autóban tényleg nincs sok minden, ami elromolhat. Ez az autó ezzel a felszereléssel és motorral egyszerűen úgy lett összekombinálva, hogy tulajdonosának a lehető legtovább szolgáljon.

  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?