Mesežnikov: szolidárisabbnak kéne lennünk az Unióval

Pozsony |

<p>Grigorij Mesežnikov politológussal az EU-csúcs jelentőségéről, és a&nbsp;V4 unión belüli valódi súlyáról beszélgettünk.</p>

Ez a csúcstalálkozó nem formális, mégis úgy nyilatkoznak róla az uniós csúcsvezetők, mint fontos folyamatok elindítójáról. Mi a jelentősége az Európai Unió számára?

Elsősorban az, hogy ez az első csúcstalálkozó az utóbbi időben történt, nagyon fontos események, például a brexit és a migrációs válság után. Ebben a megújult felállásban nyílt most lehetőségük az EU vezetőinek megvitatni ezeket a problémákat. Viszonylag rövid a tárgyalás, öt óra alatt nem lehet mindent megoldani, de lehetőség volt teljesen nyíltan beszélni a kritikus dolgokról, ez pedig azt jelzi, hogy az Európai Unióban megvan a szándék a problémák megoldására. Meglátjuk, hogy az egyes országok, regionális csoportosulások mennyire nyíltan beszélnek a javaslataikról.

EU-CSÚCS: MERKEL SZERINT KRITIKUS HELYZETBEN VAN AZ UNIÓ

Mit tud megvitatni 27 ember csupán 6 óra alatt? Milyen konkrét haszonnal jár ez a csúcs?

A csúcstalálkozók általában egynaposak, és csupán néhány óra áll a résztvevők rendelkezésére. Az a fontos, hogy minden ország bemutatja álláspontját, és visszajelzést kapnak. Ez a visszajelzés mutatja meg, mennyire érnek össze az álláspontok, és ahol nagy egyezés mutatkozik, azt jelzi, hogy alakul a közös akarat. Ahol nincs meg ez az egyezés, ott a politikusok csapatai megkapják a utasítást a további tárgyalásokra. 

"RUGALMAS SZOLIDARITÁST" AKARNAK A V4-EK

A V4-ek egyre határozottabb hangon szólalnak meg az EU-ban, Orbán Viktor magyar miniszterelnök a nyáron beszédeiben egyenesen azt hangoztatta, hogy az európai álom Közép-Európába költözött. Most saját javaslatcsomaggal álltak elő. Milyen a V4 valódi súlya az Unióban?

Elég gyakran utazom Európában, de egyelőre nem vettem észre, hogy az európai álom a V4 tagországaiba költözött volna, és Európa a mi megoldásaink felé fordult volna. Volt egy időszak, mikor ezek az országok érdekesek voltak, de most úgy érzem, a legnagyobb gond az, hogy a V4 ahelyett, hogy a problémák megoldásának része lenne, maga is problémává vált. Amikor az egyes tagországok eltérő hozzáállásáról beszélnek a migrációs válság kapcsán, ez alatt lényegében a V4-et kell érteni. Ha pedig a csoportosulás valós súlyáról beszélünk, a négy országnak négy szavazata van az Európai Tanácsban, és azokban az ügyekben, ahol nem feltételezhető a konszenzus, a többi uniós ország nagyon könnyen leszavazhat minket. Ez természetesen nem jó, így konszenzusra kellene törekedni, ha a megoldás részei akarunk lenni. Sokkal szolidárisabban kellene viselkednünk az Európai Unióval, mert profitálunk az előnyeiből, de a kötelezettségeinket kisebb lelkesedéssel teljesítjük. 

JUNCKER JAVÍTANÁ AZ EU-RÓL KIALAKULT KÉPET 

Mi a jelentősége Szlovákia számára ennek a csúcstalálkozónak? Milyen következtetéseket vonhatunk le belőle?

A pénteki csúcs olyan jelzést küldhet, hogy az EU fenntartható projekt. Szerintem ez az emberiség történetének legjobb integrációs projektje. Sok ember megértheti, hogy az Unió mögé érdemes beállni, és támogatni a proeurópai erőket. Ez érvényes azokra a politikusokra is, akik nem hagynának ki egyetlen alkalmat sem, hogy egy populista trendet követve belerúgjanak az EU-ba. Nekik érdemes lenne önvizsgálatot tartaniuk, és tudatosítaniuk, hogy az európai projekt kudarca nagy kárt okozna a nemzeteknek, különösen Szlovákiának. Ami a lakosságot illeti, továbbra sem tartok attól, hogy a közvélemény elfordulna az EU-tól, mert az előnyei annyira kézzel foghatóak számunkra, hogy nem várok drámai támogatottság-csökkenést. A politikusoknak azonban mindenesetre abba kéne hagyniuk az unióellenes kártyával való játszadozást, és az EU-ról szóló dezinformációk terjesztését. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?