Rangsorolták az iskolákat – meglepő eredmények

<p>Idén is értékelte az iskolák színvonalát az INEKO társadalomkutató intézet. Az eredményt nem minden esetben lehet készpénznek venni.</p>

A korábbi évekhez hasonlóan magyar iskola idén sem került a legjobb tíz közé egyetlen kategóriában sem. Az INEKO hangsúlyozza, hogy az összeállított rangsor elsősorban a diákok által elért eredményeket tükrözi, nem pedig az iskola, a képzés színvonalát mutatja. Az iskolák 0–10 pontszám közti eredményt érhettek el, minél magasabb a pontszám, annál jobb az iskola eredménye.Az alapiskolák esetében a Tesztelés 9 eredményei 60%-os, a Tesztelés 5 eredményei 20%-os súllyal vették figyelembe, a maradék 20%-ot a tanulók tanórán kívüli eredményei töltik ki. Összesítésben egy kassai, egy nagymihályi és egy pozsonyi szlovák alapiskola végzett az élen.  Nincs magyar rangsor A magyar alapiskolák összesített rangsorolása nem készült el. Pusztán a Tesztelés 9 adatai alapján kapunk némi képet a diákok teljesítményéről, viszont ezek az adatok sem tekinthetők mérvadónak. Egyrészt nyílt titok, hogy számos iskolában a tanárok segítenek a diákoknak a tesztek kitöltésekor, másrészt a magyar iskolák többsége olyan tanulmányi versenyekbe is bekapcsolódik, amelyeket az oktatási minisztérium nem vesz figyelembe, így az INEKO sem. A magyar iskolák közül a Tesztelés 9 eredményei alapján a peredi, a felsőpatonyi, az egyházgellei, a pozsonyi, a lévai és az érsekkétyi alapiskolák teljesítettek a legjobban.  Eltérő körülmények A gimnáziumok és szakközépiskolák értékelésekor az érettségi vizsgák, az oktatási minisztérium által szervezett tanulmányi versenyek eredményeit, illetve a végzősök elhelyezkedésének mutatóit vették figyelembe, valamint a nemzetközi projektekbe és programokba való bekapcsolódást. Az eredményt nagyban befolyásolja a diákok létszáma is. Az idei rangsorban olyan magyar gimnáziumok kerültek az élre, melyek az érettségi vizsgák során is jól teljesítettek. A legjobb, 7,9-es eredményt a rozsnyói kétnyelvű gimnázium tudhatja magáénak, miközben a legerősebb szlovák gimnázium 9,1 pontot ért el. A legjobb magyar gimnázium a Dunaszerdahelyi Magángimnázium lett a komáromi Selye János Gimnázium előtt. A szakközépiskoláknál az érsekújvári Jedlik Ányos Szakközépiskoláé a legjobb eredmény, szlovák vonalon a legjobb eredmény 9 pont volt. Az INEKO is elismerik, hogy egy nagyvárosi elit iskolában könnyebb jó eredményeket elérni, mint egy leszakadó régióban működő intézményben.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?