Igazi nagyágyúkkal indul a Cinematik

Pöstyén |

<p>Szeptember 13. és 18. között tartják a 11. Cinematik Nemzetközi Filmfesztivált. A filmművészet progresszív irányára figyelő pöstyéni szemle versenyprogramjába fiatal európai filmkritikusok által kiemelkedőnek tartott európai mozgóképeket sorol-tak be az elmúlt év termésé-ből. Emellett olyan jeles rendezők legfrissebb munkáit vetítik, mint Xavier Dolan, Jim Jarmusch és Woody Allen.</p>

Kezdjük a világ kortárs filmművészetét meghatározó nagy rendezők legújabb munkáival. Jim Jarmusch, az amerikai film fenegyereke Paterson című drámáját idehaza először a Cinematik közönsége láthatja. A film egy átlagos buszsofőrről fest jellemképet. A férfinak percre pontosan beosztva, szinte egyformán telnek a mindennapjai. Kutyáját, Marvint is ugyanabban az időben, ugyanazon az útvonalon sétáltatja. Paterson azonban bonyolultabb személyiség, mint amilyennek látszik; verseket ír életének rutinszerűen ismétlődő eseményeiről és arról, amit buszsofőrként megél. Idén a cannes-i fesztiválon Jarmuscht Aranypálmára jelölték. Ő nem vitte el a pálmát, a Marvint alakító ebnek azonban odaítélték a legjobb kutyaalakításért járó díjat.

Aranypálmára jelölték az európai filmdíjas francia Bruno Dumont legújabb, A sors kegyeltjei... meg a többiek című, festői szépségű opusát is, amely 1910 nyarán játszódik az észak-franciaországi partoknál. Rejtélyes módon több turista is eltűnik errefelé. Az eset felderítésével megbízott nyomozópáros különös természeti jelenségre figyel fel a környéken.

A kanadai Xavier Dolan sem hiányozhat a Cinematikról. Szlovákiában itt vetítették először korábbi, Mommy című munkáját, ezúttal pedig a Cannes-ban a zsűri nagydíjával jutalmazott Csak a világvége című mozgóképe startol a mustrán.

A filmművészet legaktívabb nagy öregjének, Woody Allennek is helye van a pöstyéni szemlén. A munkamániás mester legújabb munkája, a Café Society az idei cannes-i mustra nyitófilmje volt – itt is ezzel nyitnak. A film története Hollywoodban játszódik az 1930-as években. Egy fiatalember igyekezetét ismerhetjük meg, aki a filmiparban szeretne érvényesülni, ezért nagy reményekkel utazik az álomgyárba.

Az európai film, egyben a német új film meghatározó egyénisége, Wim Wenders retrospektív vetítéssel, 11 alkotással szerepel a szemlén – legutóbbi munkája, az Every Thing Will Be Fine zárja a sort. Kötve a Wenders-blokkra, a német kortárs film legfiatalabb alkotóinak munkáiból is összeállítottak egy szekciót. Közülük bizonyára nagy érdeklődés kíséri majd Dietrich Brüggemann friss, Heil című alkotását. Őrült vígjáték ez, mely azzal indít, hogy neonácik megtámadnak egy afrikai származású német írót. Olyan erős ütés éri a fejét, hogy elveszti az emlékezetét. Támadói beszervezik maguk közé, s ő is fasiszta jelmondatokat kezd szajkózni.

Exkluzív hazai bemutatónak is otthont ad a Cinematik. A Pirko című szlovák–cseh filmet, Lucia Klein Svoboda és Petr Klein Svoboda rendezését az alkotók jelenlétében a szemlén mutatják be. A Pirko főhőse Martina, alias Shakira gyermekotthonban nevelkedett. Biológiai szüleit nem ismeri, soha nem látta őket. A külvilágot olyannak képzeli, amilyennek a tévésorozatokból megismerte. Amikor betölti a tizennyolcadik életévét, elhagyja az otthont. A nagyvárosba költözik, ahol rossz társaságba keveredik, és útja a drogok, a szex és az erőszak világába vezet. A durva környezetben játszódó film egyik fontos figuráját Gál Tamás kelti életre.

Ízelítőként a legújabb alkotások közül válogattunk, azért is, mert a Cinematik fesztiválon harminchét olyan alkotást kínál, amelynek a szemlén tartják a szlovákiai bemutatóját, és negyvenhét olyan egész estés produkciót, amelyet nem forgalmaztak idehaza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?