A zöldgazdaság a cél – konferencia Pozsonyban

Pozsony |

<p>A &bdquo;Zöldgazdaságra való átállás&rdquo; címmel rendeztek nemzetközi konferenciát a&nbsp;környezetvédelmi minisztérium szervezésében Pozsonyban.&nbsp;</p>

Politikusok, szakemberek, és kutatók folytattak párbeszédet a zöldgazdaságra való áttérésről, a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználásáról és a transzformáció pénzügyi oldaláról. Az Európai Uniónak olyan megoldásokat kell találnia az energiaforrások hatékonyabb felhasználására, amelyek által gazdasági növekedés érhető el, de közben nem károsul a környezet. Olyan globális problémákkal kell szembenézni, mint a népességnövekedés vagy a klímaváltozás.

„Itt a legfőbb ideje, hogy tiszteljük bolygónk kapacitását és felelősségteljesen viselkedjünk. A zöld gazdaságra való áttérésre bátor döntéseket kell hoznunk. Meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat és döntéseink módját” – mondta Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter.

A projekt finanszírozása több forrásból valósul meg, elsősorban az Európai Unió költségvetéséből. „Az Európai Unió költségvetéséből minden negyedik euró a zöld gazdaságba irányul” – ezt Maroš Šefčovič az Európai Bizottság alelnöke mondta. Az európai normák szerint az uniós  költségvetés 20 százalékát az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságba kell irányítani.

A zöldgazdaságra való áttérés területén Norvégia jár az élen, melynek környezetvédelmi minisztere, Vidar Helgesen elmondta: csökkenteni kell a környezetszennyező anyagok kibocsátását. Norvégia az elektromos autók politikáját felpörgette. Hozzátette: szükség van további adóreformokra és adókedvezmények bevezetésére az elektromos autók számára.

A politikai ajánlásokat Szlovákia az OECD-országok környezetvédelmi minisztereinek találkozóján Párizsban és a környezetvédelmi miniszterek tanácsának ülésén mutatja be. A konferenciára 32 országból érkezett több mint 500 vendég.

Solymos László miniszter csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlamentben meghallgatáson vesz részt, majd a képviselők kérdéseire is válaszol.

Németh Viktória

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?