Szlovákiai magyarok a Jobbik holdudvarában

Solvadkert |

<p>Mintegy százötven közéleti személyiség és értelmiségi mellett két szlovákiai magyar is részt vett a néppártosodó Jobbik múlt heti, Soltvadkerten rendezett, zárt találkozóján.</p>

A radikális irányból látványosan a mérsékeltebb, konzervatív vizek felé igyekvő párt értelmiségi holdudvarépítő, Soltvadkerti disputa elnevezésű akcióján múlt hét szombaton másfél száz, a legkülönbözőbb területekről érkező értelmiségi, szakember, színész, egyetemi professzor és sportoló vett részt – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint ott volt Gregor Bernadett színművész és férje, Szarvas Attila, Tanka Endre, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa, vagy épp Raffay Ernő, az Antall-kormány államtitkára, és Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó is.

Nem titkolt szimpátia

A lap megemlíti, hogy a rendezvényre meghívást kaptak határon túliak is, többek közt Popély Gyula egyetemi tanár, valamint Csoltkó Jenő, a Csemadok Országos Tanácsának tagja is. Egyikőjük sem titkolta korábban szimpátiáját a Jobbik felé. Popély két éve a párt EP-listájára is felkerült a 11. helyen, míg Csoltkó, aki a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának elnöke, tavaly nyáron meghívta Vona Gábort, a Jobbik elnökét és Szávay Istvánt, a párt akkori alelnökét a 18. Jászói Nyári Szabadegyetemre.

Megkerestük Csoltkó Jenőt, aki lapunknak elmondta, nem csemadokosként hívták meg a rendezvényre, azon magánemberként vett részt, minden bizonnyal tevékenysége miatt, és megtiszteltetésnek vette a meghívást. Kijelentette, a részvétel számára nem a pártokról szólt, ugyanúgy részt vett volna egy Fidesz vagy KDNP által szervezett hasonló eseményen is, ha meghívják. Leszögezte, nem párttag, az MKP-ból is kilépett évekkel ezelőtt, és nem szándékozik belépni egyetlen pártba, így a Jobbikba sem. Mindazonáltal minden mellé oda tud állni, ami a nemzet érdekében, nem valami ellen, hanem önmagunkért történik, mindegy, milyen párt a kezdeményező.

A találkozón elmondása szerint kevés politika volt, Vona Gábor inkább a Kárpát-medencei magyarság problémáiról, a nyomorról, a szabadsághiányról és a reményvesztettségről beszélt. „Ezekkel a Csemadokban mi is szembesülünk, nagyon nehéz megszólítani a fiatalokat” – tette hozzá Csoltkó. Elmondása szerint azonosulni tud azzal a Vona-gondolattal is, hogy az iskolákban vesztes tudatú emberek helyett pozitív személetű, győztes típusú embereket kell nevelni. Kérdésünkre, mi a véleménye Vona Gábor és a Jobbik szélsőséges, gyakran uszító megnyilvánulásairól, azt válaszolta, nem tartja szélsőségesnek a pártot. Nem mindenben egyezik a véleményük, és ezt korábbi beszélgetésük során közölte Vonával is, aki megköszönte a véleményét. A pártelnök tavalyi jászói előadásában egyébként nem talált kivetnivalót, elmondása szerint nem voltak szélsőséges megnyilvánulásai. „A békességről, a nemzeti jövőképről és a Kárpát-medencében élő népek közös problémáiról beszélt, korrekt előadást tartott” – mondta Csoltkó.

Mindenkit szolgálni

Vona egyébként a szombati találkozón elsősorban ideológiai síkon zajló beszédet tartott, alapvetően a néppártosodás eszméjéről beszélt. Mindezt egy kísérletként jellemezte, melybe bele lehet bukni. A kísérlet lényege szerinte az, hogy képes-e egy politikai közösség túllépni saját árnyékán, képes-e megérteni sajátjaival, hogy rajtuk kívül másokat is képviselni szeretne – idézte Vonát a Magyar Nemzet.

A napilap felidézi, hogy Vona a találkozó előtt a Facebookon is hosszan értekezett néppártosodásuk céljairól. A Jobbik célja szerinte sohasem az volt, hogy magának tetsszen, hogy a nemzeti radikálisok jól érezzék magukat, hanem az, hogy a hazát és a nemzetet szolgálják. – Beleértve azokat a magyarokat is, akik másképp gondolkodnak, mint mi, sőt még azokat is, akik per pillanat gyűlölnek bennünket – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Csemadok és Jobbik

Csoltkó Jenő rendezvényen való részvételével kapcsolatban megpróbáltuk elérni Bárdos Gyulát, a Csemadok elnökét is, de nem jártunk sikerrel. Egy májusi, komáromi előadás kapcsán (melynek szervezői közt a Csemadok a Jobbik és az irredenta Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom mellett társrendezőként szerepelt) ugyanakkor lapunknak azt mondta, nem tartja helyénvalónak és nem támogatja a társrendezéseket sem a Jobbikkal, sem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?