Elítélték Guccifert, az amerikai politika hackerét

Washington |

<div>Az Egyesült Államokban 52 hónapos börtönre ítélték a magát Guccifernek nevező, romániai számítógépes bűnözőt, aki betört több amerikai politikus számítógépébe.&nbsp;</div><div>&nbsp;</div>

Guccifer, vagyis Marcel Lazar nemcsak feltörte ismert politikusok számítógépes kódját, hanem jó néhány levelezést és adatot nyilvánosságra is hozott. Bűnösségét még májusban elismerte, s a virginiai Alexandria bírósága 52 havi börtönre ítélte őt. Romániában további hét éves börtönbüntetés vár rá.   Powell román szeretője Marcel Lazar a Bush-család, Colin Powell volt külügyminiszter, Sidney Blumenthal, a Fehér Ház egyik volt és Hillary Clinton jelenlegi tanácsadója és még több mint száz közéleti személyiség védelemmel ellátott számítógépébe lépett be, leveleket és adatokat lopott el, egy részüket nyilvánosságra hozta. Így derült fény arra, hogy George W. Bush volt elnök szabad idejében fest, vagy hogy édesapja, George H. Bush volt elnök kórházi kezelésre szorult. Guccifer hozta nyilvánosságra azt is, hogy Colin Powell volt külügyminiszternek állítólag román diplomatanővel volt szerelmi viszonya. Az információt Powell cáfolta. Lazar ugyanakkor azt is állította, hogy sikeres hackertámadást hajtott végre Hillary Clinton magán számítógépe ellen a Clinton-házaspár Chappaquában lévő villájában, ám ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey határozottan cáfolta. Később Guccifer is beismerte, hogy ebben hazudott. Ám Hillary Clinton egyik jelenlegi tanácsadójának, Sidney Blumenthalnak a számítógépébe sikerült behatolnia, és nyilvánosságra is hozott információkat a Clinton és Blumenthal közti levelezésből. Tulajdonképpen ennek nyomán derült ki, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként a hivatalos ügyei egy részét nem a külügyminisztérium biztonságos rendszerén, hanem a magánszerverén keresztül bonyolította. Az új Guccifer Lazarnak ugyanakkor nincs köze az újabban Guccifer 2.0 néven felbukkant hackerhez, aki a Demokrata Párt Országos Bizottságának, valamint a demokraták kongresszusi kampányát bonyolító bizottságnak az elektronikus levelezésébe hatolt be. Róla az FBI azt tartja, hogy orosz számítógépes bűnöző.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?