Nem lesz olcsóbb a kenyér

Pozsony |

<p>Az elmúlt tíz év második leggazdagabb gabonatermése az idei. A gazdák mégsem örülhetnek felhőtlenül, hiszen épp a nagyobb termés miatt mélyponton vannak a felvásárlási árak. Aki azonban ebből arra következtet, hogy az üzletekben olcsóbban jutunk majd hozzá a kenyérhez, annak súlyos csalódásban lesz része.</p>

A gabonatermés szempontjából már a tavalyi év is sikeres volt, idén azonban még az egy évvel korábbi hozamokat is sikerült túlszárnyalni. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szerint a búza átlagos hektárhozama 6,08 tonna, miközben a Statisztikai Hivatal júniusban még csak 5,45 tonnás hozamot jósolt. „A termés minőségével csak azokban a régiókban lehetnek gondok, ahol a megszokottnál kiadósabb júliusi–augusztusi esőzések késleltették a betakarítást. „Ezen régiók gazdái a megtermett gabona egy részét a silány minőségi mutatók miatt takarmányként kénytelenek értékesíteni” – mondta lapunknak Peter Cyprich, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának a munkatársa.

Mélyponton az árak

„Annak ellenére, hogy a gabonatárolók bőségesen megteltek, az értékesítési árak nem örvendeztetik meg az őstermelőket. Csak nosztalgiázhatunk a 2008-as árakat felidézve, amikor a kenyérbúza tonnájáért 210 eurót is fizettek a felvásárlók. Jelenleg 125 eurót fizetnek az étkezési búza tonnájáért. Persze, sok függ majd attól, hogyan alakul az aratás és a termés összeurópai viszonylatban. Még nem tudni, hogy a legnagyobb játékosok, Franciaország és Németország milyen mérleggel állnak elő” – hangsúlyozta Cyprich. Franciaország ugyanis évente mintegy 70 millió tonnányi gabonát termel, Németország pedig általában teljesíti az 50 millió tonnás terméshozamot.

Magyarországon a gazdák óriási felháborodására 39–40 ezer forintot fizetnek az élelmiszeripari búza tonnájáért, a takarmánybúza 32–35 ezer, az árpa 32–34 ezer forintot ér. A gabonatermelőket az is bosszantja, hogy befagyott a piac, nagyon gyenge a gabonaforgalom. Magyar gazdasági elemzők úgy vélik, hogy az idei gabonatermésen a termelők többsége veszít. „Magyarországon és Romániában lényegében befejeződött az aratás, és szintén gazdag termésről beszélhetnek az ottani gazdák. Emiatt tovább erősödik a nyomás a szlovákiai termelőkre az értékesítési árakkal kapcsolatban. A szlovákiai gabonatermesztés az összeurópainak mindössze az 1,7 százaléka, tehát valóban kicsi játékosok vagyunk a nagyok között” – mondta Cyprich.

A pékek hajthatatlanok

A gazdag gabonatermés ellenére azonban nem lesz olcsóbb a kenyér. A pékek azzal érvelnek, hogy a kenyér fogyasztói árának mindössze 12 százalékát képezi a liszt, a többi az energia-, a munkaerő-, valamint a szállítási költségek. A pékek magasabb béreket is követelnek, és ezért nem lehet olcsóbb a kenyér még akkor sem, ha a termés egyébként kiváló.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?