13 évet kapott a magyar radikálisok ikonja

Budapest |

<p>Súlyos fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt, a magyarországi szélsőjobboldali radikális szcéna egyik legismertebb alakját és társait kedden. Budaházyék ellen többek közt terrorcselekmények elkövetése volt a vád, melyet a Magyarok Nyilai elnevezésű csoport tagjaiként követtek el. Az ítélet kihirdetését rendbontások kísérték.</p>

Budaházy 13 év fegyházbüntetést kapott, tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is, feltételesen sem szabadulhat – a bíróság bűnszervezetben, társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében találta bűnösnek. Társai közül egy ember 12 évet, négyen 10 évet, egy pedig 9 évet kapott, további két embert 10 és 14 hónapos szabadságvesztésre ítéltek a 2011 óta húzódó perben – írja az Index.hu. Az ítélet ellen a vádlottak és az ügyészség is fellebbezett.

Robbantások és gyújtogatás

A Magyarok Nyilai csoport, mely a vád szerint terrorszervezet volt, még 2007-ben és 2008-ban követett el bűncselekményeket. Ekkoriban sorozatban több Molotov-koktélos és robbantásos támadás is történt az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodáinál és politikusaik otthonainál. Az Index szerint célpont volt például a Gyurcsány-kormány titokminisztere, Szilvásy György vidéki háza, Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető ingatlana. Felgyújtottak egy Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt, az egyiket olyankor, amikor éppen vendégek is voltak bent. A vádpontok között szerepelt egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is, pénzszerzési céllal.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"245105","attributes":{"alt":"Morvai Krisztina ","author":"Forrás: MTI","class":"media-image","height":"320","title":"Morvai Krisztina elégedetlenkedik a tárgyaláson","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A támadásokban nem sérült meg senki, ugyanakkor Budaházyékhoz köthető Csintalan Sándor politikus-újságíró, a Hír TV munkatársának megverése. Csintalant 2007 decemberében verte össze négy támadó otthonánál, megtámadását magára is vállalta a Magyarok Nyilai.

A vádlottak többsége ugyan tagadta a vádakat, ám a 17 ember közül volt, aki terhelő vallomást tett magára és társaira. A vád emellett hangfelvételeken is alapult.

Terror vagy nem terror?

Az ügyészség a per folyamán terrorcselekmény-sorozatként hivatkozott Budaházyék tevékenységére, és Budaházyra csaknem 20 év fegyházat kértek. A védelem ugyanakkor a vádlottak felmentését kérte, Szikinger István, Budaházy ügyvédje májusi védőbeszédében azt mondta: „Boldog az az ország, melynek ilyen terroristái vannak.” A bíró szerint a magyar jogalkalmazásnak eddg nem kellett terrorcselekmény ügyében dönteni, így most kellett először értelmezni az irányadó rendelkezéseket. Ugyanakkor egy hangsúlyozottan általánosnak szánt megállapításában azt mondta: 2016-ban nyilvánvalóan mást értünk a terror fogalma alatt, mint 2007-ben, amikor Budaházyék a cselekményeiket elkövették. Az akkor történteket a bíró szerint nem lehet párhuzamba állítani a mostani cselekményekkel, a terrorizmusnak többféle típusa van, és ezeket a jelenségeket nem lehet összemosni – írja az Index.hu.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"245107","attributes":{"alt":"Kiürítik a termet","author":"Forrás: MTI","class":"media-image","height":"320","title":"Kiürítik a termet","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Kisebb rendbontás

Budaházy a szélsőjobb egyik legismertebb alakja, perét a szcéna jó része koncepciós pernek tartja, épp ezért sok szimpatizánsa volt jelen az ítélethirdetésnél – többek közt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője is, aki szerint irányítottak voltak az ítéletek, az ügyész már előre ismerte azokat. Az ítéletet hallva a szimpatizánsok felhördültek, mikor pedig az ügyész bejelentette, súlyosbításért fellebbez, bekiabálásokkal zavarták meg az indoklást. Később a himnuszt és a székely himnuszt is elénekelték, vérbíróságot emlegettek, a karzat kiürítése után pedig a bíróságot gyalázó, és Budaházyt éltető rigmusokat kiabáltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?