Arany Jánosnak sem kellett az érdemkereszt

<p>&quot;Hasfájásban szenvedek, / Érdemkeresztet küldenek, / Ha csak egyet tojhatnám, / Száz keresztért nem adnám&quot; - ennyire becsülte a költő a Ferenc Józseftől kapott kitüntetést.</p>

Arany Jánosnak 1866-ban küldönc hozta át a Belügyminisztériumból az Akadémia épületébe a lepecsételt selyemdobozt, benne az arany érdemkereszttel. A kitüntetést a belügyminiszter felterjesztése alapján Ferenc József adományozta a költőnek.

Arany Deák Ferenc és a kiegyezés híve volt, de - ahogy az a Walesi bárdokból is tudható - ki nem állhatta Ferenc Józsefet.

HATÁRESET: HUNČÍK IS VISSZAKÜLDI A LOVAGKERESZTET

ROKKÓ IS LEMONDOTT A KITÜNTETÉSRŐL BAYER MIATT

Azonnal értesítette a belügyminisztert: az érdemrendet visszautasítja. Mire hamar megjött a válasz: azt nem teheti, mert a Hivatalos Lap már közölte a kitüntetést. Ezután Arany nem tehetett egyebet, minthogy az érdemrendet rejtő doboz csomagolópapírjára ezt írta:

"Hasfájásban szenvedek,

Érdemkeresztet küldenek,

Ha csak egyet tojhatnám,

Száz keresztért nem adnám."

A versikét évtizedekig titkolták, de halála után a fiókjában felbontatlanul megtalálták a dobozt a versikével egyetemben. A kitüntetést Arany nem próbálta fel a tükör előtt, mikor egyedül volt, sőt, meg sem nézte.

A történetet Vámbéry Rusztem közlése alapján 1942 táján Faludy György jegyezte le. (A Jegyzetek az esőerdőből című kötetből vett anekdotát a hvg.hu közli) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?