Nem túl kelendő ara a Sieť

Pozsony |

<p>Nem törik magukat a kormánypártok, hogy egyesüljenek az egyre kisebb politikai erőt felmutatni képes Sieťtyel. Roman Brecely pártelnök szerint pedig ez lenne a legjobb lehetőség a párt potenciáljának felhasználására.</p>

Meglepődtek a koalíciós pártok vezetői Roman Brecelynek a bejelentésén a koalíciós tanács múlt heti ülésén. A Sieť elnöke felajánlotta, hogy pártja szívesen csatlakozna valamelyik koalíciós párthoz annak érdekében, hogy ne vesszenek el a pártban rejlő lehetőségek és tapasztalatok. „A Sieť felelősséggel tartozik a kormánykoalíció megőrzéséért, amelyet a jelenlegi helyzetben is az egyetlen lehetséges megoldásnak tartunk Szlovákia számára. Ezért igyekszem a lehető legjobban kihasználni a párt szakmai és regionális struktúráiban rejlő lehetőségeket – magyarázta Roman Brecely pártelnök az elképzelést. – Ezeknek a lehetőségeknek a legjobb kihasználását az egyik koalíciós partnerrel való teljes egyesülésben látom.” Arról nem nyilatkozott, hogy melyik pártot tartaná a legjobb partnernek az egyesülésre, és arról sem mondott semmit, hogy erre mikor kerülhet sor. „Mivel még mindig folynak a tárgyalások ennek az integrációnak a végső formájáról, az eredményekről csak a kész megegyezés esetén tájékoztatunk” – jelentette ki Brecely.

Kosár Brecelynek

A koalíciós partnereket meglepte Brecely felajánlása. A koalíciós tanács után kiadott nyilatkozat csak egy mondatban foglalkozik vele: „A partnerek tudomásul veszik a Sieť elnökének azon igyekezetét, hogy észszerűen kihasználja a Sieť potenciálját a kormánykoalíció valamelyik pártjának struktúrájában, a pártba való integráció segítségével” – áll a koalíciós tanács állásfoglalásában.

Lapinformációk szerint a Sieťben vannak, akik a Híddal, és vannak, akik az SNS-szel tartanák elképzelhetőnek az egyesülést. A két párt azonban elutasító az integrációval kapcsolatban. „A Híd jelenleg nem gondolkodik egy másik párttal való fúzióról” – tájékoztatta lapunkat Nagy András, a Híd szóvivője. Ez azért is meglepő lenne, mert a párt parlamenti frakciója múlt héten fogadta be a Sieťből kilépett öt parlamenti képviselőt. Nem akar tárgyalni a lehetséges integrációról Andrej Danko, az SNS elnöke sem.

Groteszk ötlet

Még a Sieťen belül is teljesen képlékeny a helyzet, Brecely ráadásul jelenleg külföldön tartózkodik. „Az egyesülésről a párt legfőbb szervének kell döntenie, előbb viszont az elnökség foglalkozik majd a kérdéssel” – mondta lapunknak Karen Németová, a párt szóvivője. Alena Bašistovát, a párt parlamenti képviselőjét sem értesítette Brecely az egyesülési tervről. A dennikn.sk információi szerint őt is meglepte az egyesülés ötlete.

Groteszk ötletnek tartja Brecely javaslatát Grigorij Mesežnikov politológus is. „Egy ilyen integráció semmi pluszt nem jelentene a másik pártnak, a Sieť gyakorlatilag halott – magyarázta Mesežnikov. – Másrészt eladósodott párt, vagyis az adósságait is magára kellene vállalnia annak a pártnak, amelyikbe beolvad. Harmadrészt pedig nincsenek szavazói.” A párt a választások előtt 2,8 millió euró kölcsönt vett fel, amelyért a párt és annak akkori elnöke, Radoslav Procházka vállalt kezességet. A kölcsön egy részét, 1,2 millió eurót már visszafizették a választási eredményért kapott támogatásból, a maradék 1,6 millió eurót 2020-ig kell törleszteni.

Az SDKÚ jelentkezett

Az ugyancsak papíron létező SDKÚ azonban bejelentkezett a Sieťnél. „A Sieť tagjai és szimpatizánsai primitív politikai üzlet áldozatai lettek – írja a 0,5%-os támogatással rendelkező párt tegnapi nyilatkozatában. – Az SDKÚ új vezetése készen áll a tárgyalásokra, hogy alternatívát hozzanak létre a jelenlegi politikai vezetéssel szemben.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?