Sorban adják vissza a lovagkeresztet Bayer kitüntetése miatt

Budapest |

<p>Már több mint hetvenen adták vissza kitüntetésüket amiatt, hogy augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Bayer Zsolt újságírót, a Magyar Hírlap publicistáját Lázár János miniszter - számolt be róla az <a href="http://mno.hu/belfold/bayer-belepett-es-kiurult-a-terem-1358083&quot; target="_blank">mno.hu</a>.</p>

Hétfőn az ELTE Társadalomtudományi Karának munkatársai kérték levélben Áder János államfőt, hogy törölje őket a díjazottak sorából. „Örömmel és büszkeséggel töltött el bennünket, hogy az elmúlt évtizedben a Magyar Köztársaság elnöke a legkülönfélébb területeken kifejtett munkásságunk elismeréseként a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adományozott számunkra. Bayer Zsolt kitüntetése ezen öröm és büszkeség átélését lehetetlenné tette” – írták levelükben az aláírók, azaz Darvas Ágnes, Fokasz Nikosz, Hegyesi Gábor, Somlai Péter, Székelyi Mária és Tausz Katalin.   A Magyar Tudományos Akadémia közgazdászdoktorai sem döntöttek másként. Kertesi Gábor, Köllő János és Varga Júlia azt írták: „Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormány a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Bayer Zsoltot, nyíltan bátorítva ezzel az általa művelt fajvédő, uszító és minősíthetetlen hangvételű újságírást (»cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba«, »sajnos nem sikerült beásni mindet nyakig az orgoványi erdőben«, »elmennek a törökök a büdös k**va anyjukba« és a többi).” A szintén a visszaadás mellett döntő Bruszt László szociológusprofesszor „rasszista bértollnoknak” nevezte Bayert, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnöke, Varga Kálmán pedig azt írta, az elismerés értéke rendkívüli mértékben devalválódott. Visszaszolgáltatta lovagkeresztjét a volt francia tiszteletbeli konzul, Catherine Feidt is.  A Mazsihisz ugyanakkor humorosra vette a reakciót: mint írta, a kormány valószínűleg észrevette, hogy Bayer sikertelen és rosszkedvű, ezért derűre próbálta hangolni valami „pénzbe nem kerülő figyelmességgel.” „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezért tudatni szeretné, támogatja a kormányzat pedagógiai erőfeszítéseit” – ironizált a szervezet. Lázár: Bayer megérdemelten kapta a kitüntetést A Miniszterelnökség a 444 kérdésére azzal indokolta a lépést: „a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, Bayer Zsolt, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta megérdemelten a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését.” Lázár János pedig az RTL Klub Híradójának mondta el: mindenkinek a pályafutását lehet kritikával illetni, de ő személyesen úgy gondolja, Bayer munkásságában sokkal több az elismerésre méltó, mint a hiba. „Ezért a kitüntetést helyes dolognak tartom” – tette hozzá a miniszter.  A 444 egy "visszaadottlovagkereszt-számlálót" is készített, a teljes listát is itt találja. Itt pedig Bayer Zsolt "aranyköpéseinek" gyűjteménye. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?