Az újonc dzshihadisták alig ismerik a vallást

Párizs |

<p>A toborzott újoncok alig tudnak valamit az iszlámról, ez teszi lehetővé az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek, hogy a hitnek a saját céljait, a lehető legnagyobb területszerzést és mészárlást alátámasztó változatát kényszerítsék rájuk - erre a következtetésre jutott az IÁ kiszivárogtatott dokumentumait, újoncok tanúvallomásait és interjúit elemezve az AP amerikai hírügynökség.</p>

A kezdő terroristáknak felvételkor három fokozatú skálán kell megjelölniük, hogy mennyire ismerik az iszlámot. A szíriai-török határnál, egy hangárban őrzött jelöltekről azonban kiderült, hogy igencsak tudatlanok - írta hétfőn az AP. 

A toborzás csúcspontján, 2013-ban és 2014-ben az újoncok között sok volt az olyan francia, akik bárokba jártak beszervezőikkel. Később az újoncok között volt meleg európai férfi is, aki áttért az iszlámra, illetve két brit, aki a szent háborúra készülve az Amazon internetes könyváruházban rendelte meg a Koran for Dummies (Korán kezdőknek) és az Islam for Dummies (Iszlám kezdőknek) című könyveket.

"Akkor vettem észre, hogy rossz helyre kerültem, amikor olyanokat kezdtek el tőlem kérdezni, hogy kit hívjunk, amikor meghalsz?" - mondta el egy európai újonc, aki azt hitte, hogy nem az IÁ-ba hoz csatlakozik, hanem egy Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló szervezetbe. A férfi 2014-ben ment Szíriába. Elmondta, hogy az új harcosoknak az IÁ-nak az iszlámról szóló propagandafilmjeit vetítették, az őket meglátogató imámok pedig a vértanúhalált dicsőítették.

Az IÁ több ezer kiszivárgott dokumentumának elemzése alapján az AP arra jutott, hogy a kezdetekkor az újoncoknak csak a legalapvetőbb ismereteik voltak az iszlámról. Az újoncok 70 százaléka csak "alapszinten" ismerte az iszlám törvénykezést, a sariát. Mintegy 25 százalékuknak "középfokú" volt a tudása, és csak 5 százalékuk ismerte alaposan az iszlámot. 

Az IÁ amerikai és európai toborzásával kapcsolatos egyik legaggasztóbb kérdés, hogy az iszlámot ismerő elégedetlenek, vagy azok fogékonyabbak az IÁ erőszakot népszerűsítő radikális eszméire, akik alig ismerik az iszlámot? A dokumentumok alapján a második válasz valószínűsíthető.

Az AP mintegy 4030 külföldi újonc dokumentumait elemezte 2013-ból és 2014-ből, az IÁ iraki és szíriai területfoglalásai idejéből. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) becslése szerint az adott időszakban az IÁ harcosainak száma 20-31,5 ezer között mozgott. 

Az adatlapok között volt tíz Strasbourgban toborzott fiatal férfi közül kilencé, mindet egy Mourad Fares nevű férfi szervezte be. Egyikük, Karim Mohammad-Aggad elmondta, hogy Németországban járt bárokba Fares-szel, és az IÁ toborzói "mézesmázos beszéddel" győzték meg. Az öccsével és a barátaival utazott 2013 végén Szíriába. Ketten meghaltak, heten visszatértek Franciaországba és őrizetbe kerültek. Öccse, Foued egyike volt a tavaly novemberben 130 ember életét kioltó párizsi merényletek során a Bataclan koncertteremre támadó három férfinak. 

"Az iszlámmal csapdába ejtettek" - mondta Mohammad-Aggad a bíróságon. Az IÁ adatai szerint Karim és Foued a strasbourgi csoport azon nyolc tagja között volt, akiknek alapszintű ismereteik voltak a sariáról.

Sok észak-afrikai felmenőktől származó európaihoz hasonlóan Mohammad-Aggad is azt mondta a bíróságon, hogy Algériában bevándorlónak, Franciaországban pedig "koszos arabnak" érezte magát.

Az Amazon kiadványaiból a dzsihádra készülő birminghami 22 éves Mohammed Ahmedet és Yusuf Sarwart Nagy-Britanniába visszatérve fogták el, és 2014-ben terrorizmus vádjában bűnösnek találták őket.

A meleg európai elmondta, hogy azért tért át az iszlámra, mert érdekelte a kultúra, és mert könnyű volt áttérni. Ismeretek hiányában viszont áttértként könnyű prédává vált. 

"A hozzám hasonlókat valami olyasmibe ugratták be, amit nem is értettek. Soha az életben nem akartam az IÁ-nál kikötni" - magyarázta a neve mellőzését kérő férfi.

Patrick Skinner volt CIA-ügynök, a közel-keleti szélsőséges szervezetek szakértője szerint sokan vallásos hitükkel indokolják az IÁ-hoz csatlakozást, de a legtöbben, közöttük a nyugatiak valójában a valahová tartozás, az ismertség, az izgalom érzését keresik.

Mohammed Abdelfadel, az al-Azhar kairói egyetem német nyelvű részlegének vezetője szerint az IÁ felületes fogalmakat terjeszt arról, mi a megengedett és mi a tiltott az iszlámban. A csoport propagandavideóin a harcosokat Isten dicsőségére a mennybe menő férfias, erős mártíroknak mutatják be, holott az iszlám törvények tiltják a terrorizmust, a civilek legyilkolását háborúban, az iszlám nem másvallásúakra kényszerítését vagy más bűncselekmények elkövetését.

A saría ismerete azért fontos, mert az IÁ-nak nem csupán katonákra és öngyilkos merénylőkre van szüksége, hanem a helyi bíróságokat és bírákat felügyelő hivatalnokokra is. Az Egyesült Államok katonai akadémiája terrorizmus elleni harccal foglalkozó intézményének egyik tanulmánya szerint ráadásul a magukat a sariát alaposan ismerőnek vallók nem szívesen lesznek öngyilkos merénylők.

Tárik Ramadán iszlámoktató szerint a csoport legfőbb parancsnokainak nincs vallási végzettségük, többnyire Szaddám Huszein iraki diktátor Baász-párti világi kormányában töltöttek be magasabb beosztásokat. Az Oxfordban oktató Ramadán szerint, aki számos könyvet írt a muszlimok európai integrálásáról, az iszlámoktatóknak világossá kell tenniük, hogy az IÁ tanítása hamis.

"Azok, akik ezt teszik, nem vértanúságot akarnak, hanem bűnözők. Ártatlan embereket ölnek meg. Az iszlámban soha semmi nem indokolja ártatlanok legyilkolását" - hangsúlyozta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?