Szíriai menekültekkel ebédelt a pápa

Vatikán |

<p>Ferenc pápa olyan szíriai menekültekkel ebédelt csütörtökön a vatikáni rezidenciáján, akik az ő közbenjárására kerültek Olaszországba, miután áprilisban látogatást tett Leszbosz görög szigeten.</p>

Greg Burke vatikáni szóvivő közlése szerint a pápa több család 21 tagját hívta meg. A gyerekeknek játékokat és más holmikat ajándékozott, ők pedig ezt saját rajzaikkal köszönték meg. Ferenc pápa az olaszországi életük kezdetéről beszélgetett a meghívottakkal.
   

A családok Rómában a Szent Egyed Közösségtől szállást és napi ellátást kapnak. Két csoportban érkeztek Rómába: az első 12 ember a pápa saját repülőgépén, amikor Leszboszról visszautazott Rómába, a többiek júniusban.
   

Az 1,2 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház vezetője I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka és Ieronimosz athéni ortodox érsek társaságában áprilisban azért látogatott Leszbosz szigetére - amely az egyik legfontosabb állomása volt a Törökország felől az Európai Unióba irányuló menekültáradatnak -, hogy ezzel is hangsúlyozza: ők az életüket kockáztató, szögesdrótkerítésekkel feltartóztatott és táborokba kényszerített embertömegek mellett állnak, akik egy jobb élet és a biztonság reményében érkeztek Európába.
   

Ferenc pápa számos szíriai és más országbeli menekülttel beszélgetett, és elismerte, hogy "sírnivaló" a helyzetük. A pápa egyben megköszönte Görögország lakosainak, s köztük a leszbosziaknak, hogy menekültek ezreit fogadták be. Köszönetet mondott emberségükért, amely "hidakat akar építeni, s elveti azt az illúziót, hogy bekerített területeket létrehozva nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat." S kijelentette: "mindannyian migránsok vagyunk".
   

A pápa a szigeten tett rövid látogatás után repülőgépén 12 szíriai muzulmán menekültet, köztük hat gyereket vitt a Vatikánba. "A pápa egy üdvözlő gesztust akart tenni a menekültek felé azzal, hogy a saját repülőgépén vitte őket Rómába" - közölte akkor az egyházi állam.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?