Idén nem lesz hiány a hazai burgonyából

<p>A termesztők szerint nem panaszkodhatunk a burgonyatermésre, így attól sem kell tartanunk, hogy a tavalyiakhoz ké-pest az üzletekben idén drágábban jutnánk hoz-zá a krumplihoz, amely-nek a kilónkénti termelői ára jelenleg 18&ndash;20 cent között mozog.</p>

 „A burgonya esetében az átlagos hektárhozam idén várhatóan eléri a 30–35 tonnát. Tavaly csaknem 7500 hektáron termesztették a gazdák a gumóst, és idén sem módosult jelentősebben a termőterület” – nyilatkozta lapunknak Viliam Bezák, a Szlovákiai Burgonyatermesztők Szövetségének az elnöke. Szerinte idén azért sem álltak be komolyabb változások a termőterület nagysága szempontjából, mert tavaly jó volt a termés, és kedvezően alakultak az értékesítési árak. A szlovákiai éves fogyasztás mintegy hatvan kilogramm egy főre, de ez már tartalmazza a burgonyából készült termékeket is.

Bizonytalan dotáció

Magyarországi hírforrások szerint, ha Brüsszel is rábólint, akkor 2017-től a burgonya bekerülhet a termeléshez kötött támogatási körbe. A támogatás feltétele többek között, hogy a gazdálkodó rendelkezzen legalább egy hektár egységes területalapú támogatásra jogosult burgonyaterülettel, és minősített szaporítóanyagot használjon. Bezák szerint a támogatással kapcsolatban Magyarországon felröppent híreket fenntartásokkal kell kezelnünk. A nyugat-európai termelők ugyanis magabiztosan uralják a piacot, így nem valószínű, hogy sikerül átültetni a gyakorlatba a dotáció kérdését, amely a közép-európai államok burgonyatermesztését valamelyest felrázná.

Szigorú feltételek

Szalay Mihály magyarbéli gazda szerint az Európai Unió ezzel a dotációval nem is oldaná meg a burgonyatermesztés problémáit. „Területalapú támogatás van a burgonyára, de mint speciális növényre nincs, egyetlen eurót sem kapunk erre” – részletezte lapunknak a burgonyatermesztő. Aki tagja az integrált termesztési rendszernek, az hektáronként 211 euró támogatást kap, de a feltételek könyörtelenek, szinte betarthatatlanok. Példaként megemlíthető, hogy öt alkalommal lehet permetezést végezni a vegetációs időszak folyamán a burgonyában, miközben szinte egész Európában legalább 12 permetezést végeznek, sőt, a hollandok extrém esetekben 18 alkalommal is permetezik a burgonyát. „Az integrált termelési rendszernek Szlovákiában kevés tagja van, éppen a felelőtlenül és észszerűtlenül összeállított feltételcsomag miatt” – magyarázza Szalay. Az Európai Unió tagállamaiban tavaly egyébként 24,8 millió tonna burgonyát termeltek, ami az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékos visszaesést jelent.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?