A bronzérmes Kenderesinek még tervei vannak Phelpsszel

Rio de Janeiro |

<div>Tízévesen ámulva nézte Michael Phelpset 8 olimpiai aranyat nyerni. Most, 19 évesen Michael Phelpsszel együtt állhatott az olimpiai dobogón. Kenderesi Tamás bronzérmes lett Rióban 200 m pillangón, a számot Phelps nyerte.</div><div>&nbsp;</div>

Kenderesi Rióban berobbant a nemzetközi élvonalba. Mindez nem volt előzmény nélküli, a 2014-es nankingi ifjúsági olimpián óriási fölénnyel győzött 200 pillangón. Tavaly a magyar bajnokságon Cseh Lászlót is megverte, a kazanyi vb-re (ahol végül Cseh megnyerte a számot) azonban mononukleózis miatt nem utazhatott el, majd a londoni Eb-n harmadik lett Cseh mögött. Nem rossz, nem rosszRiói eredménye így derült égből villámcsapásként hathatott, s Kenderesi a laza stílusával azonnal rengeteg rajongót szerzett. „Nem rossz, nem rossz” – mutatta a kezével az előfutamot követően, amelyben mellesleg legyőzte Michael Phelpset. A középfutamban még egyszer lehajrázta Phelpset, s flegmán, felemelt hüvelykujjal jelezte, ez rendben van. A BBC áradozott, az amerikai média imádta. Négy nagy történetA 200 pillangó döntője előtt tapintani lehetett a feszültséget a riói olimpiai uszodában. Annyira, hogy a rajtkőre már felálló versenyzőket vissza is rendelték, mert a közönség képtelen volt csendben maradni a startra. S a középső négy pályán négy versenyző, négy nagy történet. Cseh László, a szám címvédő világ- és Európa-bajnoka, aki 30 évesen meg akarja nyerni első olimpiai aranyát. Kenderesi Tamás, aki jött, látott, és akár még győzhet is. Michael Phelps, aki egyszer már visszavonult, de visszatért, és régi pompájában akar tündökölni. És Chad Le Clos, aki négy éve megnyerte ezt a számot, és most súlyos beteg szüleiért is úszik. Brutális utolsó ötvenÖtven méternél még Cseh vezetett, száznál már Phelps. Kenderesi az első száz után ötödik volt, Cseh második, de míg előbbi a táv második felén egyre feljebb és feljebb jött, és az utolsó ötvenet ismét brutálisan megnyomta, Cseh egyre inkább lemaradt. Egy tizedmásodpercnyi pillanatig úgy tűnt, Kenderesi még Phelpset is megfoghatja, de végül az amerikai csillag csapott a célba elsőként 1:53,36-as idővel, a második a szintén óriásit hajrázó japán Maszato Szakai lett 1:53,40-vel, Kenderesi pedig 1:53,62-vel harmadik lett. Cseh László 1:56,24-vel a hetedik helyen zárt – ha megússza azt az időt, amivel májusban megnyerte a londoni Eb-t (1:52,91), akkor simán olimpiai bajnok lett volna.Michael Phelps 12. egyéni olimpiai bajnoki címét nyerte, a dobogón a könnyeivel küszködött, szemmel láthatólag nagyon sokat jelentett számára ez a diadal. Alig pár perccel a tiszteletkör után pedig a 4x200-as gyorsváltóval is győzött, így már 21 olimpiai aranynál tart.

 

 Sapkacsere, aláírás„Szeretnék köszönetet mondani Phelpsnek, mert ő készített fel a versenyzésre” – mondta Kenderesi Tamás a verseny utáni hivatalos sajtótájékoztatón. Gyerekként Phelpset csodálta. „Most gondoljatok bele: tízévesen nézem az olimpiát, meg minden, látom, hogy nyer nyolc aranyat. Én meg kábé akkor kezdek el csak megtanulni úszni… Most meg itt vagyok… Ez hihetetlen!” – magyarázta az újságírónak a maga ellenállhatatlan stílusában.  Még a 200 pillangó döntője előtt lekapta az idolját egy szelfire, de egyéb tervei is vannak minden idők legeredményesebb olimpikonjával: „Tetoválás, sapkacsere, aláírás pólóra, papírra… Közös fénykép egy csomó… Sok tervem van, de nem akarom zavarni” – mondta lelkesen Kenderesi, aki a bronzéremmel maximálisan elégedett volt. „Az álmom mindenképpen az érem volt. Hogy milyen színű, tökmindegy. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű. Már a döntőbe kerülés is nehéz volt, bár mindkétszer első helyről jutottam be. Nagyon megleptem önmagamat is, ez egy jó előjel a jövőre nézve” – fogalmazott a magyar küldöttség első riói bronzérmese. „Ezt kell továbbvinni. Munka, munka, és a taktika, ami mindig bejön. Ezt fogom folytatni, ha csak nem gyorsulok fel annyira, hogy az első százat is jobban megússzam, de ezt egyelőre elképzelhetetlennek tartom – mondta Kenderesi, aki a további céljairól is beszélt. – Jövőre a hazai vb-n jó lenne besöpörni egy vb-címet!” Cseh elfáradtCseh László Rióban szerette volna arannyal és világcsúccsal megkoronázni a pályafutását, ám az erősebbik számában végül jócskán elmaradt a vágyott teljesítménytől. „Ez borzasztó volt. Nagyon elfáradtam. Vártam, hogy jön az a londoni könnyed úszás, de nagyon nem jött. Valami nagyon félresikerült. Ha fele olyan jó formában vagyok, mint Londonban, itt nekem kellett volna nyerni – nyilatkozta a 30 éves klasszis a hetedik helyet eredményező úszás után. – Tominak gratulálok a bronzérméhez, nekem még ott van a 100 pillangó, hátha ott nem fogok annyira elfáradni.” 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?