A gyenge termés miatt idén drágább a gyümölcs

Pozsony |

<p>A tavaszi fagyok miatt a szlovákiai gyümölcstermés idén a felével marad el a tavalyitól, a kiesést az üzletek többsége Lengyelországból pótolja. A termesztők szerint azonban így sem kerülhetjük el a drágulást. Az almáért a piacon akár az ötödével is többet fizethetünk majd, mint tavaly.</p>

A szlovákiai gyümölcstermesztők körében végzett országos felmérés semmi jóval nem kecsegtet. „Az áprilisi fagyok katasztrofális hatással voltak a termésre, idén Szlovákiában így csupán 25 ezer tonnányi gyümölcstermésre számíthatunk” – nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke szerint az idei termés így nagyjából a felével marad el a korábbi évekétől, amikor az országban 58 ezer tonnányi mérsékelt égövi gyümölcs is megtermett.

Ötödével drágább az alma

„Idén kevesebb termett eperből és cseresznyéből is, de kisebb lesz a sárga- és őszibaracktermés is. Ez utóbbi idén a tavalyi termés alig harmadát teszi ki, és hasonlóra számíthatunk a szilva esetében is” – mondta Varga. A kedvezőtlen időjárás a legnagyobb pusztítást azonban az alma- és körtefákban tette, a terméskiesés ebben a szegmensben elérheti a 60 százalékot is. „Ezt már a vásárlók is megérzik majd” – állítja Varga. Ő is elismeri azonban, hogy a drágulás várhatóan nem haladja majd meg a 20 százalékot, az áremelésre ráadásul inkább csak a piacokon, a kisebb helyi üzletekben és közvetlenül a gyümölcsösökben szedett termés esetében számíthatunk. A nagyobb üzletláncok ugyanis az olcsó külföldi behozatallal pótolják a kiesést, nagyobb árugrásra így ezeknél nem kell számítanunk.

Tarolnak a lengyelek

A terméskiesést az üzletláncok idén is masszív behozatallal pótolják, hiszen míg a hazai termés a már említett 25 ezer tonna körül mozog, a lakosság éves fogyasztása eléri a 150 ezer tonnát. A fagy által a legkisebb mértékben is károsodott termést az üzletek ráadásul át sem veszik, Varga szerint a behozatal így elérheti a 120 ezer tonnát. „Az alma esetében a behozatal nagy része valószínűleg Lengyelországból származik majd, hiszen az ottani gyümölcsösöket a tavaszi fagyok nem érintették olyan mértékben, mint a mieinket” – vallja Varga.

Uniós mentőöv

A tavaszi fagyok okozta terméskiesés Holéciová szerint a termelőknek több tízmilliós kárt okozott. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter már tavasszal ígéretet tett arra, hogy kisegítik a gazdákat, mivel azonban több országot is érint a fagykár, az Európai Bizottság őszre uniós szintű megoldást ígér. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?