Varga Eriknek bekavart a szél

Rio de Janeiro |

<p>A selejtező első napja után a 11. helyen áll a traplövő Varga Erik a riói olimpián. A 40 éves szlovákiai sportlövő az első három körben hatszor hibázott 75 lövésből 69-szer talált célt (23-23-23).</p>

„Nem igazán tudtam ráhangolódni erre a lőtérre. Mindent megteszek, ami tőlem telik, de ez nem olyan volt, ahogy elképzeltem” – nyilatkozta Varga Erik, aki kétszeres és címvédő világbajnokként az olimpia egyik esélyese volt. Még most sincs minden veszve számára, mert hétfőn még kétszer 25 lövés vár rá a selejtezőben. „Ha legfeljebb csak kettőt rontana, akkor még van remény, hogy ott lesz a legjobb hatban” – mondta Branislav Slamka, a szlovák traplövők edzője.

A lövők teljesítményére rányomta a bélyegét a viharos szél, amely vasárnap délelőtt egyébként az úszócsarnok ponyváját is megrongálta. „Erik esetében két-három alkalommal is úgy elfújta a szél az agyaggalambot, hogy már nem lehetett korrigálni” – jegyezte meg Slamka.

Varga Erik azonban úgy véli, a szél minden versenyző számára egyformán nehezítette meg a célzást. A Diószegen élő lövő szerint inkább az jelentette a különbséget, hogy Rióban speciális dobógépeket használnak, s azok az európai lövők, akiknek megvoltak az anyagi forrásaik arra, hogy ezeket a saját lőterükön is felszereljék, most ebből profitálnak. „Meglátszik, hogy valaki egy éven át ezeket a dobógépeket használta” – hangsúlyozta Varga Erik. Slamka is kiemelte: „Azon országok versenyzői vannak elöl, ahol invesztáltak az új gépek felszerelésébe.”

Az olimpia előtt Varga többször elmondta, minden lőtér más, és ami az egyik versenyzőnek könnyű pálya, a másiknak komoly szenvedést jelenthet. „Erre a lőtérre valahogy nem tudtam ráhangolódni – ismételte meg Varga. – A koncentrációm sem volt ideális, becsúsztak olyan hibák, amiket el lehetett volna kerülni.”

Az első nap után az olasz Fabrizio Massimo áll az élen maximális 75 találattal, őt követi a brit Edward Ling és az olasz Giovanni Pellielo 73-73 találattal. A még döntőt érő hatodik helyen a török Yavuz Ilnam áll 71-gyel.

A traplövők versenye hétfőn közép-európai idő szerint 14.30-kor folytatódik a kvalifikáció még hátralévő két körével, a legjobb hat versenyző 20 órakor a nulláról indulva száll harcba az érmekért.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?