Még mindig menő az adóparadicsom

Pozsony |

<p>Az offshore cégeket érintő szlovákiai és nemzetközi botrányok szinte egyáltalán nem csökkentették az adóparadicsomok vonzerejét a szlovákiai vállalkozók körében. A szemfülesebbek legfeljebb jobban odafigyelnek, hogy hol jegyeztetik be a cégüket: Ciprus és Panama már nem olyan vonzó, mint korábban.</p>

A legfrissebb felmérések szerint az adóparadicsomok vonzerejét az idén tavasszal kirobbantott, Panama-iratok néven elhíresült offshore-botrány sem csökkentette jelentősebb mértékben, miközben ez a történelem eddigi legnagyobb adatkiszivárogtatási ügye: több mint 214 ezer offshore cégről és tulajdonosaikról szóló információk láttak napvilágot. Az ügy kirobbanásakor sokan azzal számoltak, hogy ez teljesen átrendezi az offshore cégek világát – a botrány hatására ugyan tényleg lemondott néhány állami vezető és világszerte nyomozások indultak –, mára azonban már nem beszédtéma, és lassan a feledés homályába merül. Nem csökkentették nagyobb mértékben az adóparadicsomok vonzerejét azonban az offshore cégekkel kapcsolatos szlovákiai botrányok sem.

Enyhe csökkenés

A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság a tegnap közzétett elemzését ugyan azzal a bombasztikus bejelentéssel vezette fel, hogy „csökken az adóparadicsomok vonz-ereje, az elmúlt három hónapban több tucatnyival csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett szlovákiai cégek száma”, ha azonban jobban utánanézünk az adatoknak, könnyen rájöhetünk, hogy alig változott valami. Tény, hogy az idei első negyedévhez képest a második negyedévre 118-cal csökkent az offshore cégek száma, ez azonban elenyésző változás. Míg az első negyedévben 4719 ilyen cég volt, a másodikban 4601, vagyis a számbeli változás elenyésző.

Új célpontok

Enyhébb változásra csak az adóparadicsomok toplistáján került sor: több ország vonzereje is csökkent, többé azonban ezzel párhuzamosan nőtt. „A legnagyobb csökkenést a korábban rendkívül közkedvelt Ciprus esetében regisztráltuk. A szigetországban az idei év elejétől folyamatosan csökken a szlovákiai tulajdonosok által bejegyzett cégek száma” – nyilatkozta Milan Seliak, a Bisnode Slovensko igazgatója. Ciprus esetében sem beszélhetünk azonban drasztikus változásról, hiszen az első negyedévben csupán 15-tel, a másodikban 30-cal csökkent a cégek száma, amely azonban így is eléri a 872-t, vagyis Ciprus még mindig a harmadik legnépszerűbb adóparadicsom a szlovákiai vállalkozók számára. A második negyed-évben enyhén csökkent többek között az Egyesült Államokban és a Panamában bejegyzett cégek száma is. „Az elmúlt hónapok botrányai miatt a vállalkozók új adóparadicsomok után néznek. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett szlovákiai cégek száma folyamatosan nő, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az ország teljes anonimitást biztosít a vállalkozóknak” – tette hozzá Seliak.

Egy évtizednyi növekedés

A Bisnode korábbi felmérése arra is rámutatott, hogy 2005 és 2015 között 211 százalékkal nőtt az adóparadicsomokba menekülő szlovákiai cégek száma. A legtöbb külföldre menekült szlovákiai céget Hollandiában, az Egyesült Államokban és Cipruson jegyezték be. Hollandiának két nagy előnye is van. Mivel uniós tagország, az ott letelepedő szlovákiai cégek mentesülnek a forrásadó fizetése alól. Hollandia elsősorban a holdingok számára vonzó, mivel nem kell osztalékadót fizetniük. Az Egyesült Államok egyik vonzerejének az anonimitás számít, ott ugyanis sem a tulajdonosok, sem az igazgatók személye nem kerül be a hivatalos nyilvántartásba, így nem is hozzáférhető illetéktelenek számára. Alacsonyabbak azonban az adók is, ráadásul a cég számára a reklám szempontjából sem mellékes, hogy az USA országjelölést használhatja. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?