A szepsi példa

<p><span style="font-family: &quot;Open Sans&quot;, Arial; font-size: 15px; line-height: 22px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Nem könnyű feladat &bdquo;ítéletet hozni&rdquo; a kettévált szepsi magyar iskola ügyében. Egyrészt elméletben elutasítjuk a szegregáció minden formáját, hiszen azon kívül, hogy a 20. század legszörnyűbb korszakát idézi, származásuk alapján szelektálja a gyerekeket, ami a priori elfogadhatatlan.&nbsp;</span></p>

Másrészt teljes mértékben megértjük a nem roma szülőket is, akik nem akarják, hogy gyerekeik hátrányt szenvedjenek a szociálisan elmaradott gyerekekkel való közös iskolalátogatás miatt. Ebben a vitában tehát nincs megoldás, s nagy hiba is lenne, ha a szegregálni/nem szegregálni kérdésre szűkítenénk.

A probléma ugyanis sokkal mélyebb és sokkal korábbi eredetű. Nagyon késő akkor elkezdeni a gyerekek integrálását, amikor iskolakötelesekké válnak. Tudjuk, a szociális háttere mennyire rányomja a bélyegét egy gyermek fejlődésére, ezért tiszta őrültség elvárni, hogy egy iskolába kerülve a hátrányos helyzetű gyerekek automatikusan egy szintre kerülnek szerencsésebb társaikkal. Ahogyan hibás az is, hogy teljes mértékben az iskolákra hárítjuk a probléma megoldásának a terhét.

A romaprobléma ugyanis nem az iskolaügy, még csak nem is egy etnikai/szociális kisebbség, hanem az egész társadalom problémája. Túlzás nélkül kimondható, hogy társadalmunk egyik legnagyobb problémája, amelyik ráadásul egyre súlyosabbá válik. Ennek tudatosítása kulcsfontosságú a kérdés megoldásához, ugyanis kizárja a „miért nekünk kell megoldani a cigányok problémáit” típusú felvetéseket. Mert azok a mi problémáink is, azért.

Van itt ugyanis egy egyre növekvő, tartósan leszakadó népességcsoport, amely egyre nagyobb gondot jelent a társadalom egésze számára, az oktatás, a szociális szféra, az egészségügy vagy a bűnözés szempontjából, de folytathatnánk a sort. Ez természetesen egyre nagyobb feszültséget okoz a vegyesen lakott területeken, de egyre nagyobb terheket ró az államra is, amely azonban mintha nem akarná tudatosítani a helyzetet. Sokan elmondták már előttem, de attól még igaz: a rendszerváltás óta eltelt időszakban az állam nem tett semmit a romák felzárkóztatásáért. S az, hogy jelenleg is az egész romaproblematika egyetlen kormánybiztosra van bízva, csak megerősíti ezt az állítást.

Értjük, politikailag rendkívül népszerűtlen lenne a súlyának megfelelően kezelni a kérdést, az ugyanis nagyon sok pénzbe kerülne. S mivel a hazai politikai elit maximum négy évre előre képes gondolkodni, nem várhatjuk el, hogy döntéshozó politikusok egyszer csak ezzel állnak elő: „Emberek, kezdenünk kell végre valamit a romakérdéssel. Egy ideig nagyon sok pénzt költünk erre, de ne féljenek, mert hosszú távon megtérül a befektetés”. Pedig ezt kellene tenni.

Ehelyett azt látjuk a politikusoktól, hogy ki nyíltan, ki burkolva még mindig parazitáknak láttatja a romákat, akik azért nem dolgoznak, mert nem akarnak, s a mélyszegénységet is nyilván önként választották. Kotlebáék egyenesen parlamenti tagságot nyertek ezzel a retorikával. Amivel csak az a baj, hogy azon kívül, hogy gyűlöletet szít, teljesen hamis, de főként nem kínál fel semmilyen konstruktív megoldást.

Nyilvánvaló, hogy a romákat is felelőssé kell tenni sorsuk alakulásáért, azt azonban ki kell mondani, a segítségünk nélkül nem fog menni a problémamegoldás. Ennek hiányában a szepsihez hasonló vagy annál még sokkal rosszabb megoldások fognak születni, amik végső soron csak tovább mélyítik a problémát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?