Könnyítés a második pillérben

<p>Könnyebben juthatnak hozzá a pénzükhöz a 2. &nbsp;nyugdíjpillérbe tartozók. Az eddigi 14-15% helyett akár az ügyfelek 50 százaléka is úgy dönthet, hogy egyszerre veszi fel megtakarítását.&nbsp;</p>

A második pillérben lévő megtakarítások alapvető célja a pénztártag nyugdíjas éveinek anyagi biztosítása. A többség várhatóan ezután is életjáradékot vásárol majd belőle magának, de egy részük inkább egy összegben vagy részletekben venné fel az összeget vagy annak egy részét. Januártól ezt kedvezőbb feltételek mellett tehetik meg, változnak ugyanis a második pillérben felhalmozott megtakarítás felhasználásának a szabályai, jelentette be tegnap Ivan Švejna (Híd) a szociális ügyi minisztérium államtitkára. „A cél az volt, hogy egyszerűsítsük a szabályokat, és több ember használhassa fel szabadon a második pillérben lévő pénzét” – magyarázta a törvénymódosítást Švejna.  A javaslat szerint azok juthatnak majd hozzá készpénzben a megtakarításukhoz, akiknek a nyugdíja a megtakarítás felhasználása nélkül magasabb lesz, mint az átlagnyugdíj. Az átlagnyugdíjat ebben az esetben csak a 2004 óta kiszabott járadékokból számítják, így idén a küszöbérték 428 euróra jön ki, ami kicsivel magasabb, mint az összes nyugdíjból számított átlag – 415 euró.  A szociális ügyi minisztérium adatai szerint tavaly a második pillérből nyugdíjba vonulóknak mintegy 16%a, az idei első félévben pedig mindössze 8 százaléka élhetett azzal a lehetőséggel, hogy részletekben veszi fel a megtakarítását. Ezt a lehetőséget a jelenlegi szabályozás azoknak biztosítja, akiknek a két pillérből származó nyugdíja magasabb, mint amit akkor kapnának, ha sohasem lettek volna nyugdíjpénztártagok.  Švejna szerint kompromisszum született, amivel a minisztérium vezetése is egyetért. Az előző Ficokabinet – a szociális ügyi miniszteri posztot abban is a jelenlegi miniszter, Ján Richter látta el – nem támogatta a második nyugdíjpillért. A pénztártagokat többször is kilépésre ösztönözte, és a megtakarításokból származó nyugdíjak kifizetését is megnehezítette. „Én ellenzéki képviselőként a létminimum 1,2-szeresét, tehát mintegy 240 eurót javasoltam, de a jelenlegi javaslat is sokkal jobb a mostaninál” – jellemezte a kompromisszumot Švejna. Korábbi ellenzéki társa, Jozef Mihál, az SaS alelnöke, a Radičová-kormány szociális ügyi minisztere korábban a létminimum kétszeresét, vagyis mintegy 400 eurót tartott volna megfelelőnek.  A jelenlegi kifizetési szabályokkal elégedetlenek pénztártagok is, ezt mutatja, hogy a nyugdíjjogosultságot megszerzők fele nem fogadta el a nyugdíjat fizető életbiztosítók ajánlatát. Igaz, tavaly év elejétől – 2015 januárjában kérvényezhették először a nyugdíjat a második pillér ügyfelei – idén június végéig mindössze 1219 pénztártag igényelt nyugdíjat. Számuk azonban évről évre nőni fog, a most 46–55 éves korosztályból már 286 ezren pénztártagok. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?