Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években

<p>Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években, ami a kevésbé érzékenyekből is tüneteket válthat ki, így ők is egyre jobban érintettek lehetnek - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.</p>

Hozzátette, az utóbbi években mért maximum pollenszám köbméterenként 1600-1700-ra nőtt a korábbi 1000-1600-ról. Elmondta, augusztus közepétől-végétől, szeptember végéig tart a főbb parlagfű szezon, az allergia főbb tünetei ekkor szemviszketés, könnyezés, orrdugulás. Sok allergiában szenvedő tünetei fordulhatnak asztmába is, ha nem kap megfelelő kezelést - tette hozzá. Kitért arra, július végén már csak a tüneti kezelés működik, a kezdő allergiásoknak jó az antihisztamin készítmény, súlyosabb tünetekkel azonban a helyileg alkalmazandó szteroidok a legjobb gyulladáscsökkentők a legkisebb mennyiségben, amelyek azonnal hatnak. Az allergológus szerint az immunterápia is segíthet, ennek során például parlagfűvel, háziporatkával szembeni a kisiklott immunválaszt visszatereli a normális mederbe. Ez a betegek 50 százalékánál működik, azonban 3-4 éven keresztül kell adni, drágább és kényelmetlenebb az alkalmazása, mint a gyógyszeres kezelésnek - fejtette ki.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?