A kép munkása

<p>Francois Kollar (1904&ndash;1979), a kereskedelmi és a művészi fotográfia világhírű képviselője. Nagy retrospektív kiállítása szeptember 11-ig látható a Szlovák Nemzeti Galériában.&nbsp;</p>

Kollar húszévesen hagyta el Szlovákiát. Divat- és reklámfotósként, valamint – főleg munkások minden-napjait és ipari környezetet fényképező – riportfotósként világhírre tett szert új hazájában, Franciaországban.A Szlovák Nemzeti Galériában a nyár egyik vonzó fotókiállítása Francois Kollar életművének első komplex feldolgozása. Ez a művész első olyan visszatekintő átfogó tárlata, amely munkássága minden területét felöleli. Ezt az anyagot februártól májusig a párizsi Galérie Jeu de Paume közönsége láthatta, Un ouvrier du regard / A Working Eye címmel. A 130 fekete-fehér eredeti felvételt (melyek a múlt században, a 30-as és a 60-as évek között készültek) kronologikus rendben bemutató pozsonyi tárlat három szekcióra tagolódik: az önportrék és a kísérleti fotográfia, a reklám- és divatfotó, s ezekhez társul még egy nagy terület, a Franciaország munkában tömb, amely Kollar munkáskörnyezetben készült dokumentumfelvételeiből válogat. Francois Kollar Szencen született, húszévesen költözött ki Párizsba. Kétkezi munkával kezdte; két évig dolgozott az esztergapad mellett a Renault-gyárban. Az elrugaszkodást a nyomdász Draeger testvérek műterme jelentette számára, itt sajátította el a modern fényképezés alapjait. A Fotóművészet folyóirat Magyar Fotográfusok Külföldön – Kislexikona szerint Kollart 1930-ban szerződtette a Lecram ügynökség, és olyan luxuscikkek reklámfotóinak készítésével bízta meg, mint a Dunhill öngyújtó, a Chandon pezsgő vagy a Worth parfüm. „A Horizons de France kiadónak a »francia munka, francia munkás« témakörben egy 2000 képes sorozatot készített. Kollar fotói megjelentek a Vu, a Voila, a Documents, a Le Figaro Illustré és a Harper’s Bazaar oldalain. Divat- és reklámképeket készített a nagy divatházaknak, neves személyek, mint Cocteau, Coco Chanel, Edith Piaf rendeltek tőle portrét.” Francois Kollar, akit neveztek a munka fotográfusának, a kép elkötelezett munkásának, bármit is fotózott, mértéktartással, mély esztétikai érzékkel készítette felvételeit úgy, hogy még a realista környezetben megörökített életképeit is „modernizálta”, képépítésébe előszeretettel alkalmazott avantgárd kísérleteket.Izgalmas az Esterházy-palotában installált kiállításnak az a része, amely a kezdeteket mutatja be, amikor Kollar 1930-ban megnősült, és saját műtermet nyitott: az önportrék és a felesége portréi mellett olyan avantgárd kísérleti fotográfiák születtek műtermében, amelyek a fény-árnyék hatására, különféle anyagok textúrájára, valamint természeti formákra építenek. Érdemes végigkövetni a La France travaille (Franciaország munkában) című, az 1931 és 1934 között született képeiből összeállított, legendássá vált albumának anyagát, hogy milyen lendülettel, lelkesedéssel, élő képekben és humánummal ábrázolja az ipari környezetet formáló, bányában, papírgyárban, vasútépítkezésen, repülőgépgyárban dolgozó munkásembereket.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?