Kevesebb a hamis bankó

Pozsony |

<p>Szlovákiában évről évre egyre kevesebb hamis euró bankjegyet foglalnak le, a hamisított euró érmék száma azonban &ndash; egy nagyobb lefülelésnek köszönhetően &ndash; idén látványosan megugrott.&nbsp;</p>

Tavaly 2924 hamis euró bankjegyet foglaltak le, csaknem 16%kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Idén folytatódott ez a trend: az első fél évben 1852 hamis bankjegyet sikerült kiszűrni, nagyjából 1,5 százalékkal kevesebbet a múlt év azonos időszakához képest. „Az idén lefoglalt hamis bankjegyek csaknem felét még a forgalomba hozataluk előtt sikerült kiszűrni” – nyilatkozta Martina Solčányiová, a jegybank szóvivője. A lefoglalt hamis bankjegyek többsége 50 eurós volt, arányuk elérte a 60%-ot. A második helyen a 100 eurós található, a hamisítványok 14%-át tette ki, de csaknem ugyanekkora volt a 20 eurósok aránya is. „A Szlovákiában lefoglalt hamis bankók rendkívül jó minőségűek. Kiszűrésükhöz azonban gyakran speciális eszközre sincs szükség, néha elég a tapintás, vagy a biztonsági elemek figyelmes átvizsgálása” – tette hozzá Solčányiová.  A hamis euró érmék száma idén jelentősen megugrott. 2015-ben az előző évhez képest még 33 százalékkal kevesebb hamis érmét vontak ki a forgalomból, összesen 1825 darabot. Idén azonban a számuk már az év első hat hónapjában elérte a 9622-t. „Ebből azonban csak 658 darab került forgalomba. A rendőrség ugyanis egy speciális akció keretében 8964 darab kéteuróst foglalt le még a forgalomba hozataluk előtt” – mondta a jegybank szóvivője. Szerinte a hamis érméket sokkal nehezebb felismerni, néhány trükkel azonban ezek esetében is kiszűrhető a hamisítvány. A hamis egy- és kéteurósok fontos ismertetőjele például, hogy a középső részüket kisebb-nagyobb erőfeszítés árán ki lehet venni. Mágnessel is meg lehet állapítani a pénz eredetiségét. Az egy-, két- és ötcentes érmék acélból vannak, ezeket vonzza a mágnes. A tíz-, húsz és ötvencentesek rezet, alumíniumot, cinket és ónt tartalmaznak, ezeket a mágnes egyáltalán nem vonzza. Az egy- és kéteurós érmék közepét vonzza a mágnes, a hamisakét viszont nem.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?