Harangot kap Václav Havel

<p>Harangot kap Václav Havel volt csehszlovák államfő és drámaíró egy prágai templomban. A Moldva-parti metropolisz belvárosa Havelská utcájában álló Szent Vencel templom (kostel svatého Václava) új harangja a Szent Vencel (svaty Václav) nevet fogja viselni, a volt csehszlovák, illetve cseh államfő és drámaíró, valamint Szent Vencel, Csehország patrónusának emlékére.</p>

A harangot az osztrák Grassmayr cég készíti el Václav Havel meg nem élt 80. születésnapja alkalmával.
   

Az ötlet a Charta 77 Alapítvány köreiből származik, melyet a 2011-ben elhunyt Havel támogatott. Az alapítvány székhelye a templom mellett van. "Szeretnénk, ha a harangra felkerülne Václav Havel neve, illetve egy szív, amelyet Havel gyakran használt levelezésében az aláírása mellett" - nyilatkozta Sona Keppertová, az alapítvány szóvivője.
   

A harangöntés költségei mintegy ötmillió koronára rúgnak (57 millió forint), ezt a Charta 77 Alapítványa néhány hete elindított közadakozás útján szeretné összegyűjteni.
   

Az Insbruckban székelő Grassmayr harangöntő cég több mint 400 éves múltra tekint vissza, s eddig már több mint száz ország temploma számára készítette harangokat. A cég kiválasztása nem volt véletlen. Václav Havel ugyanis 1998-ban az insbrucki kórházban súlyos gyomorműtéten esett keresztül. "Az új harang ezért ott készül, ahol Václav Havel a rendkívül súlyos orvosi beavatkozás után gyakorlatilag újra megszületett" - indokolta a cég kiválasztását az alapítvány.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?