Az amerikai katonák elleni akciókra szólított fel Muktada asz-Szadr iraki hitszónok

Bagdad |

<p>Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet elleni iraki hadjáratban közreműködő amerikai katonák megtámadására szólította fel híveit Muktada asz-Szadr - jelentette a Reuters hírügynökség vasárnap.&nbsp;</p>

A több tízezer követővel rendelkező befolyásos síita hitszónok hivatalos honlapján a felhívással kapcsolatban csak annyit közölt, hogy "számunkra ők célpontok".    Asz-Szadr annak okán vált ismertté, hogy Mahdi hadserege nevű síita fegyveres szervezete támadást indított 2004-ben az Irakban állomásozó amerikai csapatok ellen, és éveken át harcot folytatott ellenük és az iraki kormányerők ellen. A becslések szerint több tízezer fős, nagy befolyással rendelkező milíciát 2008-ban oszlatták fel. A milícia 2014-ben azonban újra felállt - ezúttal Béke Brigádok néven - hogy részt vegyen az Iszlám Állam elleni harcokban az iraki kormány szövetségeseként.    Szadr hívei az utóbbi időben több kormányellenes tüntetést rendeztek, jórészt a hitszónok felhívására. Legutóbb pénteken gyűlt össze több tízezer ember, hogy tiltakozzon az országban tapasztalható korrupció és vallási viszály ellen. A síita hitszónok követői emellett az utóbbi hónapokban kétszer is betörtek az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett bagdadi zöld zónába, hogy ezzel nyomatékosítsák egyebek közt a kormányátalakítási reformokról szóló követeléseiket.    Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok további mintegy 560 katonát küld Irakba, hogy segítsék a helyi kormányerőket az Iszlám Állam elleni harcban, és tanácsadással támogassák őket a dzsihadisták fellegvárának, Moszulnak az idei évre tervezett visszavételében. Az erősítéssel mintegy 4650-re nő az Irakban szolgáló amerikai katonák száma.    A Retuers hírügynökség megjegyezte, hogy az utóbbi két évben más - különösen iráni támogatottságú - síita milíciák is éltek Szadréhoz hasonló fenyegetésekkel, viszont amerikai katonákkal mindeddig csak az Iszlám Állam végzett.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?