Visszatért Szentpétervárra az Auróra cirkáló

Szentpétervár/Washington |

<p>Mintegy két év után visszatért szombat hajnalban Szentpétervárra az 1917-es oroszországi forradalom jelképe, az Auróra cirkáló. A 116 éves veterán hajó a csaknem kétéves javítási munkálatok lezárultával vontatóhajók segítségével jutott el a 40 kilométerre fekvő kronstadti hajógyárból a Néva folyón a szentpétervári Petrogradszkaja rakpartnál kijelölt állomáshelyére.</p>

 Szombat reggel több ezren figyelték a múzeumként működő cirkáló érkezését az észak-oroszországi városba.
   

A cirkáló gondozásáért felelős tanács szerint egy teljes napot fog igénybe venni a hajó állomáshelyén való kikötése.
   

Vasárnap a rakpartot a hajótesttel összekötő palánkhíd felállítását követően tervezik az Aurórán működtetett múzeum kiállítási tárgyainak átszállítását a fedélzetre. A javítás idejére ugyanis azokat a szentpétervári központi haditengerészeti múzeum raktárában helyezték el. A cirkáló ennek a múzeumnak a részét képezi.
   

A felújított kiállítás hat helyett már kilenc teremmel fogadja a látogatókat, és megváltozott a tárlat jellege is: míg korábban annak fő témája az Aurórának az orosz forradalomban játszott szerepe volt, most a cirkálót három konfliktus, az 1904-1905-ös orosz-japán háború, az első és a második világháború veteránjaként mutatja be. Emellett a múzeum új részlegét képezi az egészségügyi blokk, ahol Oroszországban első ízben alkalmaztak röntgengépet.
   

A múzeumhajó az orosz hadiflotta napján nyitja meg kapuit a látogatók előtt.
   

Az Auróra-cirkálót 113 éve, 1903 júliusában állították szolgálatba a Balti flottánál, amelynek 1948-ig volt a tagja. Részt vett az orosz-japán (1904-1905) háborúban, az első és a második világháború ütközeteiben, valamint az 1917-es oroszországi forradalmakban. Az Aurórát 1945-47 között kijavították, 1948-tól a Néván állomásozik, és 1956-ig a leningrádi Nahimov tengerészeti iskola tanhajója volt. Az Auróra 1957-től múzeumhajó, a legutóbbi nagyjavításon 1987-ben esett át.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?