Bonyolult békeidők

<p>Európában továbbra is béke van. Bár már a tavaly novemberi párizsi merényletek után is többen &ndash; köztük a francia elnök &ndash; tettek olyan kijelentéseket, Franciaország háborúban áll, most pedig újabb súlyos támadás érte az országot, le kell szögezni, hogy a kontinenst nem fenyegeti háború.</p>

 Minden egyes terrortámadás elkeseredett próbálkozás arra, hogy ez megváltozzon, de továbbra is érvényes, hogy ezek a támadók az európai demokráciákat nem tudják komolyan veszélybe sodorni. Úgy tűnhet, méltatlan a nizzai áldozatok emlékére nézve ezt kijelenteni. A merénylet tragikus, felháborító, megrázó, a fájdalom pedig felfoghatatlan.

Az elkövetés módja túlmegy a józan gondolkodás kategóriáin. Nem egyszerűen hidegvérű gyilkosról beszélhetünk, hanem valami ép ésszel már-már felfoghatatlan vérszomjról. A gyűlölet alpári módon korrumpálta a valóságot. Súlyosbítja a helyzetet, hogy másfél év alatt ez már a harmadik nagy, tömeggyilkos terrortámadás francia területen, és komoly jelképes üzenete is van: az egész modern nyugati civilizációt alapjaiban meghatározó francia forradalom emléknapját akarta beszennyezni a támadó. A félelem természetes reakció, a támadások rendszeressé válása óhatatlanul hatással van a hétköznapjainkra, a viselkedésünkre, a terveinkre. Növekszik a gyanakvás, a bizalmatlanság, és amikor nyaralási célpontot választunk, figyelembe vesszük azt is, vajon felrobbanhat-e a reptér, a vasútállomás, a metró, amikor épp ott vagyunk.

Át kell gondolni, hogyan dolgozhatnak hatékonyabban a titkosszolgálatok és a bűnüldöző szervek, hogy a lehető legtöbb esetet ki lehessen szűrni. Mindent így sem lehet kiszűrni. Valószínűleg nem ez volt az utolsó ilyen támadás, még akkor sem, ha az Iszlám Állam (e sorokat írásakor a nizzai támadást még egy szervezet sem vállalta magára) elbukik az ellenfeleivel vívott harcban. A felsoroltak ellenére Európában továbbra sincs háború. Felesleges lenne háborús retorikával reagálni, hiszen ezek nem háborús támadások. Igen, terrorizmusnak azt nevezzük, amikor az állam alapjait veszélyeztetik, és ez kétségkívül érvényes ezekre a támadásokra. Európa azonban erősebb annál, mint hogy meg kellene rettennie a terrorizmustól. A támadók nem tudják elérni, hogy komoly károkat tehessenek a civilizációnkban, a kultúránkban, a gondolkodásunkban. Rossz módszert választottak.

 A terrortámadásokat meg kell állítani, s amíg ez nem történik meg teljes hatékonysággal – például amíg az Iszlám Állam tovább tudja hirdetni propagandáját –, addig sem szabad megfeledkeznünk róla: Európát nem taszították háborúba, Európában béke van. Bonyolult viszonyok között fennálló, meg-megzavart, ostromolt béke, de akkor is béke, és ez az, amit a támadók a legjobban irigyelhetnek tőlünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?