Puccskísérlet Törökországban

Isztambul/Ankara |

<p>A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat &quot;a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében&quot;. Erdogan elnök viszont állítja, ők vannak hatalmon. Isztambulban megjelentek a katonai repülőgépek. Percről percre.</p>

01:30 Őrizetbe vették a pénteki törökországi puccskísérlet több vezetőjét - jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök szombat hajnalban, hozzátéve, hogy minden lázadót szigorúan megbüntetnek. A török média szerint egy tábornokot és három alacsonyabb rangú katonát az isztambuli Atatürk repülőtér közelében fogták el. Négy puccsistát, köztük egy tisztet a TRT televíziónál "semlegesítettek" az Anadolu hírügynökség tudósítása szerint.
 

01:30 Az Index hírportál egyik olvasója, Máté azt írta: "Török haverom a Facebookon azt írja a helyszínről, hogy szerinte az egész Erdogan előre eltervezett trükkje, hogy most majd erre hivatkozva megerősíthesse hatalmát."

01:29 Egy bejegyzés szerint az emberek elfoglalták az isztambuli főrepülőtér, az Atatürk betonját és kifutópályáját.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239412","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"363","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

01:23   Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a pénteki törökországi puccskísérlet miatt a Törökországgal közös határon - jelentette az athéni köztelevízió szombatra virradóra Nikosz Toszkasz polgári védelemért felelős miniszterre hivatkozva. A rendfenntartó erőket elsősorban a szárazföldi határvonalon, az égei-tengeri szigeteken és a repülőtereken helyezték készültségbe, miközben Athénban összeültek a görög biztonsági szervek főbb vezetői. Arról tanácskoznak, hogy a szomszédos országban kialakult rendkívüli helyzet tükrében milyen intézkedéseket hozzanak görög területen.
 

01:12 Barack Obama amerikai elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására hívott fel - közölte a washingtoni Fehér Ház, miután a török hadsereg egy része hatalomátvételt kísérelt meg.

01:10 Ankarában 17 rendőrt megöltek a különleges erők főhadiszállásánál helikoptertámadásban - tudósított az Anadolu állami hírügynökség. Más források nem erősítették meg a hírt.

01:09 Őrizetbe vették a pénteki törökországi puccskísérlet több vezetőjét - jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök szombat hajnalban, hozzátéve, hogy minden lázadót szigorúan megbüntetnek.

01:06 Lelőtte a puccsisták egyik katonai helikopterét Ankara felett egy harci repülő - jelentette az NTV török hírtelevízió szombat hajnalban.

01:05 Hazaárulónak minősítette a hatalomátvételt megkísérlő török katonákat Binali Yildirim török kormányfő, a kormány híveit pedig ismét felhívta, hogy vonuljanak az utcára a törvényes vezetés támogatására. Yildirim szombatra virradóra ismertetett nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy "bandák, törvénytelen csoportok" állnak a puccskísérlet mögött, amelyet terrorcselekménynek nevezett. A kormányfő közölte, hogy a török hadsereg vezetése parancsot adott minden katonának arra, hogy térjen vissza a támaszpontjára. Yildirim újfent azt hangoztatta, hogy nincs ok az aggodalomra, a török kormány a helyén van.
 

00:54 Gyarkolatilag nem működik az isztambuli repülőtér, számos érkező járatot átirányítottak, a legtöbb járatot pedig töröltek a légitársaságok. Az utolsó járat 23:31-kor szállt fel, azóta egy gép sem hagyta el az Atatürk repülőtér kifutóját.


00:49 Tüzet nyitottak török katonák szombatra virradóra olyan civilekre, akik a hadsereg által megkísérelt hatalomátvétel elleni tiltakozásul megpróbáltak átkelni az isztambuli Boszporusz tengerszoros feletti hídon, többen megsebesültek - jelentette az AP hírügynökség.

00:47 Katonai helikopterek tüzet nyitottak a török hírszerzés főhadiszállására Ankarában a péntek este kezdődött puccskísérlet során - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Egy szemtanú elmondása szerint a parlament épülete környékén pedig tankokról nyitottak tüzet. Hírforrások szerint egy harci helikopter a TRT török állami televízió épületére támadt. A TRT adását felfüggesztették, miután puccsista katonák korábban behatoltak az épületbe és felolvastatták közleményüket az egyik hírbemondóval.Értesülések szerint katonai helikopterek támadást mértek a TURKSAT tévéállomásra is Ankara külterületén, valamint az ankarai országos rendőrparancsnokságra.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239411","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

00:40 Az amerikai elnök folyamatosan figyelemmel kíséri a törökországi puccskísérlet fejleményeit - jelentette be a Fehér Ház. Obama elnököt tanácsadói pénteken, helyi idő szerint a délutáni órákban, részletesen tájékoztatták a törökországi helyzetről. "Az elnök nemzetbiztonsági csapata figyelemmel kíséri a fejleményeket és folyamatosan tájékoztatja őt" - közölte Ned Price, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője. John Kerry külügyminiszter Moszkvában, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján tett rövid kommentárján kívül az amerikai kormány tagjai egyelőre nem kommentálták a török puccskísérletet. Kerry azon reményének adott hangot, hogy "stabilitás, béke és folyamatosság'" lesz Törökországban. Az ankarai amerikai nagykövetség - a washingtoni külügyminisztérium utasítására - arra szólította a török földön tartózkodó amerikaiakat, hogy maradjanak otthon, ne menjenek az utcára, ha már kint vannak, keressenek menedéket. Az ankarai nagykövetség egyúttal azt is kérte honfitársaitól, hogy se a nagykövetséget, se egyetlen amerikai külképviseletet ne keressnek fel. Michael McCaul republikánus politikus, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke, meglehetősen óvatosan nyilatkozott: hangsúlyozta, hogy Törökország NATO-tag, az Egyesült Államok fontos szövetségese, és török földön amerikai katonai bázis van. Reményét fejezte ki, hogy Törökország minden körülmények között - bárki legyen is hatalmon - az Egyesült Államok szövetségese marad.
 

00:28 Heves összecsapások zajlanak az isztambuli Taksim téren a rohamrendőrség és a török hadsereg katonái között - jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió péntek éjjel. Az Anadolu hírügynökség értesülése szerint katonai helikopterek megtámadták a rendőrség főhadiszállását Ankarában is.

00:25 A Recep Tayyip Erdogan török elnök elsőszámú ellenfelének tartott Fethullah Gülen emigrációban élő muzulmán hitszónokhoz hű katonák hajtották végre a puccskísérletet - közölte a török igazságügyi miniszter szombatra virradóra. Erdogan azzal vádolja a Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatát, hogy beszivárog egyebek között a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, valamint "párhuzamos államot" épít ki Törökországon belül a hivatalos állami vezetés megdöntésére. Eközben egy magas rangú török tisztviselő közölte: nem úgy tűnik, hogy a hadseregen belül széleskörű támogatottsága lenne a puccsnak. A tisztviselő nem osztott meg további részleteket, de szavai Erdogan azon korábbi nyilatkozatát tükrözték, amely szerint az államcsínyt a hadsereg egy kis frakciója kísérelte meg, és hamarosan véget ér.

00:20 Ha Ön vagy családtagja, barátja, ismerőse Törökországban tartózkodik, akkor a ezeken a telefonszámokon kérheti a szlovák konzuli szolgálat segítségét:

    Isztambulban a +90 2123179430, a +90 5322630598  telefonszámokat,
    Ankarában a +90 3124675075 vagy +90 3124682689 számot hívja.

00:14  Harckocsik vették körül a török parlament épületét péntek éjszaka, az isztambuli repülőtérnél pedig lövések dördültek - közölték szemtanúk a Reuters hírügynökséggel.

00:13 Heves összecsapások zajlanak az isztambuli Taksim téren a rohamrendőrség és a török hadsereg katonái között - jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió péntek éjjel.

00:00 Erős robbanás hallatszott Ankarában péntek este szemtanúk szerint, mások arról számoltak be, hogy katonai helikopterek nyitottak tüzet a fővárosban. Egy amerikai forrás szerint a török vezérkari főnökség közelében fegyverropogás hallatszott.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239408","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

23:55 Recep Tayyip Erdogan szombatra virradóra biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Erdogan a CNN Türk televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról nyilatkozott egyenes adásban. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy "párhuzamos struktúra" által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.   A lakosságot biztosította arról, hogy egyelőre még ő az ország elnöke, és felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre. Jelezte, hogy a felkelők drága árat fognak fizetni a bíróságokon. Bizonyosnak mondta, hogy ez az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik.  A Reuters hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, visszatérőben van a fővárosba, Ankarába.


23:28  Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom - jelentette ki egy elnökségi forrás péntek este, miután a hadsereg közölte, hogy átvette az irányítást. Hozzátette, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására.  Megerősítették azt is, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő biztonságban van.

23:11 Kijárási tilalmat rendeltek el Törökország teljes területén - jelentette a török állami televízió.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239406","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"319","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

22:51 A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat "a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében". A világ hírügynökségei az NTV török hírtelevízió jelentéseire hivatkozva folyamatosan adnak hírt a fejleményekről. Ezek szerint a török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is - jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239410","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

22:50 Túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában a CNN Türk tévé szerint, köztük van a vezérkari főnök is. Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számolt be a török NTV tévécsatorna riportere.

22:41: Katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog - közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este.  A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy "megtegyék azt, ami szükséges". Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: "a parancsnoki láncon kívül" hajtották végre a törvényellenes akciót. Yildirim hangsúlyozta: "a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek."

22:39 A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe  jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.
22:25 Tankokról sugárzott felvételt a török NTV hírtelevízió, amint a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek - jelentette a Reuters hírügynökség.

 22:21 Lezárták péntek este az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, a főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek szálltak el, szemtanúk pedig fegyverropogás hangjáról számoltak be.  Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók zárták le a Boszporusz-híd egyik felhajtóját. Szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.
    Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239407","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"318","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

22:20: A török demokrácia győzedelmeskedni fog, és a puccsot megkísérlőket szigorúan megbüntetik - jelentette ki pénteken Binali Yildirim török kormányfő, és egyúttal mindenkit nyugalomra intett.

   A világ hírügynökségei az NTV török hírtelevízió jelentéseire hivatkozva folyamatosan adnak hírt a fejleményekről. Ezek szerint a török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is - jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök. (MTI, Index, szl)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?