Terror: 84-re nőtt az áldozatok száma

Nizza |

<p>Már 84 halálos áldozata, tizennyolc válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a Nizzában történt teherautós terrortámadásnak.</p>

A dél-franciaországi városban csütörtök este egy 31 éves tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket adott le. A rendőrök megölték az ámokfutót.

A tömeges gázolás és a lövöldözés után emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen.

A súlyos incidens a Promenade des Anglais nevű sétányon történt.  A rendőrség megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, akárcsak azt, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239316","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikkcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Az ANSA olasz hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva jelentette: a gázolásos merénylet után a rendőrség felszólította az embereket, hogy azonnal meneküljenek el a helyszínről, mert a járműben vélhetően robbanóanyag is van. A hatóságok azonnal széles körben lezárták a helyszínt, és felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

A televíziók beszámoltak arról, hogy a gázolás és az azt követő lövöldözés nyomán pánik tört ki a tömegben, a képernyőkön rohanó embereket lehetett látni.

Francois Hollande francia elnök a tömeges gázolást követően azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze. A francia hatóságok immár egyértelműen terrorcselekményként kezelik a történteket. Hollande telefonon korábban már tanácskozott Manuel Valls miniszterelnökkel és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel. A belügyi tárca vezetője a válságtanácskozás után személyesen készül Nizzába utazni.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239317","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hírügynökségek a helyszínről jelentve drámai helyzetet festett le a merénylet utáni állapotokról. A Promenade des Anglais nevű sétányon - amelyet még az ünnep előtt tükörsimára tisztítottak - a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt. A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239321","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette, hogy Szlovákia kész repülővel hazaszállítani azokat a szlovák állampolgárokat, akik Nizzában vannak, és vissza szeretnének térni Szlovákiában. A szlovák külügyminisztérium nem tud arról, hogy a sebesültek vagy az áldozatok között lenne szlovák állampolgár.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken azt mondta, hogy az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében. Az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) alkalmából a mongol fővárosban tartózkodó uniós tisztségviselő kiemelte, hogy "szomorú ez a nap Franciaország és egész Európa számára". Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.
    [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239322","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A szintén Ulánbátorban tartózkodó Li Ko-csiang kínai kormányfő is együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elítélte a terrorizmus minden formáját.
    

A Chilében tartózkodó Joachim Gauck német államfő a szabad világ elleni támadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást. Kifejezte részvétét Angela Merkel kancellár is, aki Ulánbátorban kiemelte, hogy "Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban".
    

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este kiadott közleményében terrorcselekménynek minősítette a történteket. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését.
    

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő úgy fogalmazott, hogy "a terroristák és támogatóik csak az erőből értenek, ezért kötelességünk is alkalmazni". "Muszáj közös választ találnunk ezekre a kihívásokra, szolidaritást kell mutatnunk, és be kell vetnünk a rendelkezésünkre álló összes eszközt, hogy harcoljunk a terrorizmus ellen" - jelentette ki Ulánbátorban.
    

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken "barbár és gyáva terrortámadásnak" nevezte az ámokfutást, és határozottan elítélte azt. A testület 15 tagországa közös nyilatkozatot adott ki, amelyben megállapították: a terrorizmus az egyik legkomolyabb fenyegetést jelenti a világ békéjére és biztonságára.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239323","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"270","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?