Külföldön is felfigyeltek a Bašternák-ügyre

Brüsszel |

<p>Robert Fico kormányfő itthon azt állítja, hogy a Bašternák-ügyet csak az elégedetlen ellenzék fújja fel és próbálja életben tartani, ám a külföldi partnereket ez nem érdekli. Az Európai Parlamentben a héten azonban a szlovák uniós elnökség programja helyett a Bašternák-ügy került a figyelem középpontjába.</p>

A francia Eva Joly, aki egyébként hazájában évekig bíróként tevékenykedett, és nevéhez fűződik az egyik legnagyobb korrupciós botrány leleplezése és kivizsgálása, távozásra szólította fel Robert Kaliňák (Smer) belügyminisztert. Kétségbe vonta azt is, hogy az ügyet külső befolyás nélkül vizsgálná ki a rendőrség. A kritikához más képviselő is csatlakozott. Robert Fico az ügy kirobbanása óta vehemensen védelmezi miniszterét. „Kaliňák idehaza és külföldön is bizalmat kapott, elfogadják őt az európai uniós partnereink is, ellenkező esetben senki nem állna szóba vele” – ismételgeti hetek óta a kormányfő. A meghallgatáson a tárcavezetőt meglepő módon védelmébe vette a Smer EP-képviselője is. „Nem tartom helyesnek, hogy bulvárértesülésekre hivatkozva politikai állásfoglalásokat puffogtatnak akkor, amikor a szlovák miniszterek az uniós elnökség programját akarják bemutatni” – mondta Monika Flašíková-Beňová. A képviselő azon kevés smeresek egyike, aki a közelmúltban nyíltan Kaliňák menesztése mellett érvelt.

Egy magas rangú EU-s diplomata lapunknak megerősítette, hogy diplomáciai körökben komoly figyelmet fordítanak a Bašternák-ügy alakulásának. „Figyelik az eseményeket és tisztában vannak az ügy súlyosságával” – mondta el lapunknak. Ezt Milan Nič külpolitikai szakértő is megerősítette. Véleménye szerint Robert Kaliňák hírnevén folt esett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?