Ugrásszerűen növekedett tavaly az EU népessége

Brüsszel |

<p>Az Európai Unió népessége 2016. január 1-jével a becslések szerint elérte az 510,1 millió főt, ami csaknem kétmilliós növekedést jelent az előző évi 508,3 millió főhöz képest - írta az Eurostat uniós statisztikai intézet pénteken.</p>

A növekedést az Eurostat a bevándorlás számlájára írta, mert 2015-ben mindössze 5,1 millió újszülöttel gyarapodott az EU, miközben 5,2 millióan hunytak el. Tavaly először fordult elő az EU történetében, hogy negatív volt a természetes népességváltozás.

Az EU össznépességi ranglistáját Németország vezeti 82,2 millió fővel, míg Franciaországban 66,7 millióan, Nagy-Britanniában 65,3 millióan, Olaszországban pedig 60,7 millióan élnek. Ebben a négy országban él a még 28 tagállamból álló unió lakosságának fele.

A pénteken közzétett adatok szerint 17 tagállamban nőtt a lakosság száma, 11-ben - köztük Magyarországon - pedig csökkent. Luxemburgban volt a legütemesebb a népességnövekedés (23,3 fő/ezer lakos), a nagyhercegséget Ausztria (14,4 fő/ezer lakos), Németország (11,8 fő/ezer lakos), Málta (11,7 fő/ ezer lakos), Svédország (10,6 fő/ezer lakos), Dánia (8,4 fő/ezer lakos) és Belgium (7,2 fő/ezer lakos) követte. Eközben Litvániában (-11,3 fő/ezer lakos), Lettországban (-8,7 fő/ezer lakos) és Horvátországban (-8,2 fő/ezer lakos) csökkent a legerőteljesebben a népesség.

Tavaly 40 ezerrel kevesebb gyerek született az Európai Unió területén, mint 2014-ben. A születési adatok Írországban voltak a legkedvezőbbek, itt tavaly 14,2 újszülött jutott ezer lakosra. Ezt követte Franciaország (12 újszülött/ezer fő), Nagy-Britannia (11,9 újszülött/ezer fő) és Svédország (11,7 újszülött/ezer fő), miközben a gyermekvállalási kedv Olaszországban (8 újszülött/ezer fő), Portugáliában (8,3 újszülött/ezer fő) és Görögországban (8,5 újszülött/ezer fő) volt a legalacsonyabb. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?