Elhunyt A szarvasvadász Oscar-díjas rendezője

<p>77 éves korában meghalt Michael Cimino Oscar-díjas amerikai filmrendező. A hírt a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója közölte először a Twitteren, később a Variety is megerősítette.</p>

A New York-i születésű Michael Cimino reklámfilmesként kezdte pályafutását. Első játékfilmje a Clint Eastwood és Jeff Bridges főszereplésével készült 1974-es Villám és Fürgeláb volt, de az igazán nagy sikert a vietnami háborúról szóló A szarvasvadász hozta meg neki négy évvel később, ami öt Oscar-díjat nyert.

Az általában „önző”, „megalomániás”, „egomániás” és hasonló jelzőkkel illetett rendezővel már karrierje kezdetén sem volt könnyű kijönni, amikor reklámfilmesként dolgozott. Akkori gyártásvezetője szerint Ciminónak minden sokkal tovább tartott, mint bárki másnak, annyira maximalista volt.

A szarvasvadász kritikai és anyagi sikere után Cimino végre megcsinálhatta régi álomprojektjét, A mennyország kapujá-t. A forgatás 1979 áprilisában kezdődött, a film költségvetése eredetileg 12 millió dollár volt, és az év decemberében akarták bemutatni. Végül 1980 novemberében mutatták be, de olyan katasztrofális volt a fogadtatása, hogy egy hét után levették a műsorról. A következő év tavaszára Cimino előállt egy 149 perces verzióval, de ezt is utálta mindenki, két hetet ért meg a mozikban. A film végül összesen 44 millió dollárba került, és a tizedét se hozta be.

A mennyország kapuja akkora fiaskó volt, hogy nemcsak Cimino karrierjét tette tönkre (öt évig nem rendezhetett, utána csinált még négy filmet, ami mind megbukott), hanem az amerikai filmiparra is hosszú távú hatással volt. Sokan innen számítják a végét annak az időszaknak, amikor a rendezők még különösebb beleszólás nélkül dolgozhattak, ezután jellemzően sokkal kisebb hatalmat kaptak a stúdiótól.

A nyolcvanas évek második felében nagyszabású életrajzi filmet próbált csinálni az ír szabadságharcos Michael Collinsról (ezt Neil Jordan hozta össze Liam Neesonnel 1996-ban), és hónapokig úgy volt, hogy ő rendezheti a Gumiláb című musicalt Kevin Baconnel, de miután extravagáns kívánságokkal állt elő, illetve teleírta a könnyed musical-komédia forgatókönyvét az Érik a gyümölcs című Steinbeck-regényre tett utalásokkal, a producerek inkább megváltak tőle. (Origo) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?