Pert nyert a Facebook, mindenkit megfigyelhetnek

Brüsszel |

<p>Elveszítette a Facebook ellen indított pert szerdán a belga adatvédelmi hatóság, amely azt akarta kikényszeríteni, hogy az amerikai közösségi oldal ne követhesse nyomon a Facebookon nem regisztrált, de a közösségi oldalakra látogató belga felhasználók online tevékenységét.</p>

 A magánadatok védelméért síkra szálló belga bizottság egyik szóvivője szerdán közölte: a brüsszeli fellebbviteli bíróság azon az alapon utasította el a keresetet, miszerint a testületnek nincsen joghatósága a Facebook felett, amelynek európai székhelye Írország fővárosában, Dublinban található.

Ez jelentős győzelem az amerikai óriáscég számára, amely a per során végig kitartott amellett, hogy kizárólag az ír adatvédelmi biztos ítélkezhet felette.

A belga adatvédelmi szabályozó hatóság egy évvel ezelőtt idézte bíróság elé a Facebookot, amelyet azzal vádolt, hogy az Európai Unió adatvédelmi előírásait figyelmen kívül hagyva követte Facebook-fiókkal nem rendelkező felhasználók online tevékenységét azok beleegyezése nélkül.

A bíróság első fokon helyt adott a belga hatóság keresetének, és arra kötelezte a közösségi oldalt, hogy hagyjon fel eddigi gyakorlatával vagy napi 250 ezer eurós bírságra kötelezik.

A Facebook fellebbezett az ítélet ellen. Ugyanakkor közölte, a másodfokú bírósági határozat megszületéséig betartja az ítéletet, és leállítja az úgynevezett "datr" cookie követő mechanizmusát, amely beépül a felhasználók keresőibe, amikor meglátogatnak egy Facebook-oldalt vagy más honlapokon a Facebook lájk gombra kattintanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?