Kaliňák állítólag offshore cégekkel is üzletelt

Pozsony |

<p>Robert Kaliňák belügy- és Ján Počiatek volt közlekedésügyi miniszter offshore cégekkel is üzleteltek - mutatott rá mai sajtótájékoztatóján Veronika Remišová &nbsp;(OĽaNO-NOVA) ellenzéki képviselő.</p>

A Bratislava trade center (BTC) cég, amelynek közvetett tulajdonosa 2002-től Kaliňák, offshore cégeknek adott el részvényeket - jelentette ki Remišová. 2006-tól Kaliňák és Počiatek mellett a  C.O.M.I. Holding nevű luxemburgi offshore cég van feltüntetve többségi tulajdonosként. A C.O.M.I. Holdingot a háttérből a Smer legfőbb mecénásának, Jozef Brhelnek a fia irányítja az ellenzéki képviselő szerint. 2008-ban a részvények egy része visszakerült a két smeres politikushoz, a másik részt a  Belfour investments nevű angol offshore cég vásárolta fel. 2012-től a cég tulajdonosai Počiatek és Robert Pintér, aki a belügyminisztérium vagyoni osztályának főigazgatója. A cég elnökségének élén a kezdetektől Marek Turčan, Kaliňák szomszédja áll. "Az offshore cégek vagyon rejtegetésére vagy adócsökkentésre szolgálnak. Egy magas beosztású politikusnak határozottan nem szabadna üzletelnie ilyen cégekkel" - hangsúlyozta Remišová. A másik Kaliňák nevével összefüggésbe hozható gyanús cég a Hesit, a. s., amellyel a 2010-es választások környékén Kaliňák kötött egy milliós szerződést a bazini rendőrszálló felújítására. A szerződést később még négyszer kellett kiegészíteni, az ár pedig további százezrekkel emelkedett. Ugyanez a cég volt a Ladislav Bašternák ingatlanvállalkozó nevével fémjelzett Five Star Residence vállalat beszállítója is, többek között a Bonaparte lakókomplexum építésekor is. A hesit.eu internetes oldalt bizonyos Peter Bašternák regisztráltatta. A cég címe és telefonszáma megegyezik a KLM Group nevű cégével, melynek tulajdonosa Bašternák és Kaliňák szomszédja, Turčan. Az ellenzék csütörtökön másodszor tesz kísérletet Kaliňák leváltására az adócsalással vádolt Ladislav Bašternákkal való kapcsolatai miatt. Remišová felszólította a Smer koalíciós partnereit, hogy ezúttal ne védjék a belügyminisztert. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?