A WADA felfüggesztette a riói doppinglabor működését

<p>A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfüggesztette a Rio de Janeiró-i doppinglabor működési engedélyét, így az augusztusi olimpián és a szeptemberi paralimpián levett mintákat minden bizonnyal máshol ellenőrzik majd.</p>

A WADA pénteki közleménye szerint szerdán zárták be a labort, melyben egyetlen vér- és vizeletmintát sem ellenőrizhetnek a felfüggesztés ideje alatt. A riói labor illetékességébe tartozó mintákat a legszigorúbb biztonsági ellenőrzések mellett elszállítják más, akkreditációval rendelkező laboratóriumokba.    "Ezzel biztosítjuk, hogy ne legyen rés a doppingellenőrzések folyamatában, egyúttal garantáljuk a minták biztonságát" - írta pénteki közleményében Olivier Niggli, a WADA főigazgatója. - "A sportolókat biztosítjuk arról, hogy a felfüggesztést csak akkor szüntetjük meg, ha a működés mindenben megfelel az előírásoknak, ugyanakkor meg fogjuk találni a legjobb megoldást arra, hogy az olimpiai és paralimpiai játékokon levett minták ellenőrzése megbízható legyen."    A riói intézmény vezetőinek 21 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a WADA határozata ellen.    A labort a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején is felfüggesztették, majd tavaly tavasszal visszakapta engedélyét. A WADA novemberben a brazil doppingellenes szervezetet megfigyelési listára tette, és március közepéig adott haladékot az előírások teljesítésére. Ellenkező esetre a labor akkreditációjának megszüntetését helyezte kilátásba. Idén tavasszal aztán a brazilok bejelentették, hogy minden feltételt teljesítettek a határidőig, így a labor működése biztosított az olimpia alatt, most azonban a WADA működési hibák miatt mégis a felfüggesztés mellett foglalt állást.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?