Előbb lemondott, most pályázik – színházi abszurd Nyitrán

Nyitra |

<p>Ján Greššo meggondolta magát, újra pályázik az Andrej Bagar Színház igazgatói posztjára.&nbsp;</p>

Lassan abszurd drámává válik az Andrej Bagar Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat. Ján Greššo, aki tizenöt év után márciusban azzal az indoklással mondott le, hogy már pihenni akar, a második fordulóban újra próbálkozik. Az ok az lehet, hogy a megyei képviselő-testület nem szavazott bizalmat az általa támogatott jelöltnek, Slavomír Sprušanskýnak. 

Az Andrej Bagar Színház igazgatói posztjára májusban négyen pályáztak: a színház rendeződramaturgja, Svetozár Sprušanský, az intézmény egykori P- menedzsere, Dušan Nevín, Jaroslav Dóczy, a színészlegenda Jozef Dóczy fia, a Konstantin Egyetem médiaközpontjának igazgatója és Michal Spišák rendező, a nyitrai Régi Színház volt igazgatójának, Karol Spišáknak a testvére.  A társulatban utóbbinak volt a legnagyobb a támogatottsága – annak ellenére, vagy talán épp azért, hogy nem dolgozott a színházban. A pályázat nyertese, a szakmai körökben is elismert Svetozár Sprušanský ellen viszont tiltakoztak a színészek, holott oroszlánrésze volt a színház sikereiben. Ő volt Ján Greššo bizalmi embere és a lemondott igazgató nyíltan támogatta. A társulat tagjai azonban ellenezték Sprušanský kinevezését, hiába nyerte meg a pályázatot, a képviselőtestület végül nem nevezte ki. A Smer–KDH koalíció képviselői tartózkodtak, kommentálni sem akarták a döntésüket. 

Ján Greššo ekkor csalódottságának adott hangot, arról beszélt, hogy Sprušanský részese volt a színház sikereinek, és most politikai alkuk áldozata. Renáta Kolenčíková, a Smer képviselője ekkor figyelmeztette, hogy annak idején szintén politikai megegyezés révén nevezték ki, mögötte az SDKÚ állt. 2005-ben az SDKÚ jelölte Greššot a megye elnöki posztjára is. Jelenleg megyei képviselő, tehát a színházat érintő kérdésekről is szavaz. 

„Ezt az érdekellentétet hallgatólagos megegyezés alapján mostanáig senki nem feszegette, mert Greššo már két éve arról beszél, hogy távozik a színház éléről. Azért lepett meg mindenkit, hogy miután lemondott, újra megpályázza a posztot. Ezt csak azért teheti, mert a bizalmi embere megbukott, és nem akarja, hogy olyasvalaki kerüljön a színház élére, aki esetleg könyvvizsgálatot rendel el” – mondta lapunknak a színház egyik, neve elhallgatását kérő alkalmazottja.  Arra a kérdésre, miért gondolta meg magát, Greššo nem akart válaszolni, csak a jelentkezés tényét erősítette meg. Azt mondta, bővebben majd az eredményhirdetést követően nyilatkozik. Rajta kívül négyen pályáznak, nagy valószínűséggel ugyanazok, akik az első alkalommal. Hogy a többséggel bíró Smer–KDH koalíció kit támogat, azt nem lehet tudni, de tény, hogy a jelöltek közül újra „politikai bizottság” fog válogatni. Az öttagú testületben megyei képviselők és megyei fenntartású kulturális intézmények igazgatói lesznek, független szakember egy sem, holott a törvény szerint több tagja is lehetne a bizottságnak. A szakmai szempontok helyett politikai megállapodások alapján döntött a megyei képviselő-testület a Régi Színház igazgatójának személyéről is – ennek az lett az eredménye, hogy a társulat fele azonnal felmondott.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?