Az ön pénzéből és túlárazva épülnek majd a sztrádák

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Még le sem zárultak a nemrég kiírt pályázatok az új autópályák építésére, de már most tudni lehet, hogy az állam ezekért az indokoltnál jóval nagyobb összeget fizet majd az építővállalatoknak.&nbsp;</span></p>

„A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) alig két hét alatt három pályázatot írt ki az új sztrádák építésére, ilyen rövid idő alatt a legnagyobb cégek sem képesek reagálni több pályázatra, ami csökkenti az ezeken részt vevők számát” – figyelmeztet Ján Kovalčík, az INEKO gazdaságkutató intézet elemzője, aki szerint a kevesebb jelentkező miatt az állam által fizetett összeg végül az indokoltnál nagyobb lesz. 

A pályázatokat a lengyel határhoz vezető D3-as autópálya Csacához (Čadca) közeli szakaszára, a D1-es autópálya Eperjes melletti valamint a Kassához közeli Budamér (Budimír) és Magyarbőd (Bidovce) közötti szakaszára írták ki. Az első két pályázatra Kovalčík szerint csak 3-3 jelentkezés érkezett, ráadásul ugyanazoktól a konzorciumoktól, és nagyjából ugyanolyan árajánlattal, ami az ilyen építkezéseknél nem megszokott. „Minden arra utal, hogy csak színlelt versenyről van szó, és a résztvevők előre megegyeztek, hogy ki melyik pályázaton győz” – tette hozzá Kovalčík.  A harmadik pályázatnál ugyan öten jelentkeztek, közöttük van azonban az előbbi két pályázat három cége is. Az INEKO számításai szerint az állam akár 114 millió eurót is megtakaríthatna, ha az említett pályázatok kiírásánál az adófizetők érdekeit vette volna figyelembe. Ekkora összegből nagyjából 500 kilométernyi első osztályú utat lehetne felújítani. (mi, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?