Durván eladósodunk az alacsony kamatok miatt

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Az alacsony kamatoknak köszönhetően Szlovákia lakossága egyre jobban eladósodik. Sokan több hitelt is fizetnek egyszerre, egyesek pedig már teljesen elveszítették az áttekintést a kölcsöneikről. Rajtuk próbálnak meg most segíteni egy új pénzügyi portállal.</span></p>

Szlovákia lakossága az elmúlt év végén több mint 24 milliárd euróval tartozott a pénzintézeteknek, a hitelállomány így csak tavaly 12%-kal nőtt – derül ki a pénzintézetek ügyfeleiről szóló információs rendszer üzemeltetője, a Slovak Credit Bureau (CRIF) által tegnap közzétett elemzésből. „Az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen szánják rá magukat a hitelfelvételre” – nyilatkozta Ján Budinský, a CRIF ügyvezetője. A múlt év végén Szlovákiában összesen 1,4 millió ember fizetett valamilyen kölcsönt, 4%-kal több, mint egy évvel korábban.

„A hitelek iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően a bankok közötti konkurenciaharc is egyre kiélezettebb, az ügyfelek megnyerése érdekében így újabbnál újabb ajánlatokkal rukkolnak elő” – mondta Budinský. A legnagyobb érdeklődés a viszonylag rövidebb futamidejű fogyasztási hitelek iránt mutatkozik. Ez az összes kölcsön nagyjából 67%-át teszi ki, vagyis mintegy 16,5 milliárd eurót. Az előző évhez képest ebben a szegmensben nagyjából 2 milliárd eurós növekedést mértek.  A hosszabb futamidejű lakáshitelekből 8,3 milliárd eurónyi van a lakosságnál, nem egész egy százalékkal több,mint 2014-ben. „A hitelállomány látványos növekedése azonban rengeteg veszélyt is rejt magában, hiszen az alacsony kamatok rengeteg olyan embert is hitelfelvételre késztethetnek, akik a későbbiekben képtelenek lesznek fizetni a törlesztő részleteiket” – figyelmeztet Eva Černá banki ombudsman.  Az egyik legnagyobb probléma, hogy egyesek annyi hitelt vettek fel, hogy már nem is tudják követni ezeket, megfeledkezve a fizetésükről. Rajtuk próbálnak meg segíteni a moje-financie.sk új internetes portállal. Romana Knyblová projektmenedzser szerint a bejelentkezést követően a portálon keresztül bárki leellenőrizheti, hogy mely pénzintézetektől milyen hitelei vannak. Az ehhez szükséges adatokat a bankok és gyorshitelezők ügyfeleiről szóló információs rendszerből merítik. A rendszer a hitel visszafizetését követően még öt évig tárolja az adott kölcsönről szóló adatokat. (mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?