Szlovák tejnek álcázott fehér lötty

Budapest/Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Komoly gondok vannak a szlovák tej minőségével &ndash; derül ki a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb ellenőrzéséből, amelynek az eredményeit tegnap tették közzé.</span></p>

A tejpiaci ellenőrzések során Magyarországon mintegy 300 élelmiszer-forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést. A 48 UHT tej mintát az analitikai és érzékszervi vizsgálatok során mintegy 200 paraméterre vizsgálták a szakemberek. A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. 

Az érintett termékek közül 15 szlovák, 6 cseh és 1 lengyel előállítótól származik. A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A NÉBIH vizsgálatán kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

Lapunk az ellenőrzésekkel kapcsolatban megkereste a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatalt, kikérve a problémás szlovákiai tejek teljes listáját. A hivatal a felkérésünkre azonban a eddig még nem reagált. (mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?