Háttérharc

<p>Ugyan a napról napra nagyobb hullámokat vető Bašternák-ügynek nem ez a fő interpretációs iránya, de a sajtóban olyan latolgatások is napvilágot láttak, melyek szerint Robert Kaliňák belügyminiszter egyre kínosabbá váló napjaiért párttársa, Pavol Paška volt házelnök a felelős.&nbsp;</p>

A Smer keleti szárnyának erős emberét, és évekig az egészségügy mindenható urát akár a személyes bosszúvágy is vezérelhette, Robert Fico pártelnök annak idején, a helyhatósági választások éjszakáján a belügyminisztert küldte Kassára, hogy „ellenőrizze” a házelnök lemondását. Ezért aztán ő is állhatna a mögött, hogy egyszer csak kellemetlen dolgok kezdtek kiszivárogni Kaliňákról. Paška még a napokban is igyekezett ezt cáfolni, a Hospodárske noviny című gazdasági napilap hírportáljának még túl is lőtt a célon, amikor azt próbálta bizonygatni, Kaliňák egyenesen a barátja.

Természetesen az ilyen kiszivárogtatósdikat a legnehezebb bizonyítani, még akkor is, ha az elsőként talán Dag Daniš tollával vázolt narratíva egyébként koherensnek tűnik.

A közbeszédben korábban leginkább Kaliňák bűnössége vagy ártatlansága, utóbb immár csak vállalhatósága a fő csapásirány, de ez az ügy – természetesen a létező büntetőjogi vetületen túl – a Smer arculatának alakulásáról is szól. A Smer a maga módján egy csoda, legalábbis látszólag a klasszikus baloldali értékeket próbálja reprezentálni úgy, hogy közben élvonalbeli képviselői kőgazdag üzletemberek. A párt – miként a hazai politikai alakulatok és a jelenlegi kormánykoalíció nagyobb része – a beteljesületlen személyes ambíciók okán alakult meg, mikor Robert Fico a Demokratikus Baloldal Pártjában nem kapta meg az elismerésnek azt a fokát, amely szerinte megillette volna őt. A Smer fennállásának lassan 18 éve során Ficónak vaskézzel sikerült a múlt rendszerből itt maradt kommunistákat – ő is az –, az újbalosokat, a nemzeti irányultságú vonalat, és a gazdasági lobbit egyben tartani. Az utóbbiak a politikához elengedhetetlenül szükséges pénzt hozták a pártba, míg az előbbiek az ideológiai hátteret biztosították a furcsa szimbiózishoz.

A két szárny között mindig is voltak villongások, azonban sosem ideológiai, mindig csakis gazdasági színezetűek. Ennek legeklatánsabb példája talán az volt, amikor a második Fico-kormány idején az ideológiai csoport territóriumává tett oktatási minisztérium háttérintézményeiből a gazdasági lobbi próbált profitálni, Dušan Čaplovič tárcavezető háta mögött. Az a küzdelem az ideológiai szárny bukásával ért véget, a tárcát végül emezek szerezték meg a ciklus végéig, Peter Pellegrini pedig márciustól ugyan alacsonyabb széken ül, de összehasonlíthatatlanul több pénz felett rendelkezik, mint házelnök korában.

A visszavágás lehetősége Pavol Paška házelnök leszerelésekor jött el, amikor az ideológiai szárny készséggel szövetkezett a pozsonyi bizniszszárnnyal a keletiek ellen. Az erős érdekcsoportok és egymásnak feszülő hatalmi törekvések e bonyolult Brown-mozgása nem lett volna működőképes Fico mérnökösködése nélkül, ezért nem volt reális, hogy az utódlását tervezgessék, illetőleg ha igen, talonban mindig ott volt Kaliňák, aki viszont az elmúlt hetekben vállalhatatlanul erodálódott. Miközben tehát a felszínen a jogállamiságért és az állami intézményekbe vetett – vethető? – bizalomért folyik a küzdelem, a háttérben ezzel párhuzamosan zajlik a Smer befektetőinek hatalmi harca is. Számukra pedig, nem kétséges, nem a köz java az elsődleges.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?