Nem túl hatásosak az uniós agrártámogatások

Pozsony |

<p>A szlovák mezőgazdaságnak idén sem sikerül kitörnie az ördögi körből. Folytatódik az ágazat bukórepülése, és ezen az uniós támogatások sem sokat segítenek, a gazdák többsége szerint ugyanis a támogatási rendszer eleve elhibázott.</p>

Idén további 4%-kal esik vissza Szlovákia mezőgazdasági termelése – derül ki a CEEC Research elemző cég és az O.M.C. Invest társaság felméréséből. Négyből három mezőgazdasági cég vezetője számít arra, hogy idén is folytatódik a lejtmenet. Mélyponton az árak„Fokozatosan leépítik a sertésállományt, és az alacsony tejárak miatt a szarvasmarha-állományt is, ráadásul csökken a gabona iránti kereslet, ami szintén lefelé hajtja az árakat” – nyilatkozta Zlata Holubová, a Turócszentmártoni járásban található blatnicai szövetkezet elnöke. „Az agrárcégek bevételeit negatívan befolyásolják a rendkívül alacsony felvásárlási árak, a cégek bevételei így akkor sem nőnek majd látványosan, ha kedvezően alakulna a termés” – tette hozzá Vladimír Chovan, az Agropartner Kft. vezérigazgatója. Átláthatatlan rendszerMennyiben segítenek az ágazaton az uniós támogatások? „A szlovákiai mezőgazdasági termelők nem egész harmada elégedett az ágazati támogatások jelenlegi rendszerével” – nyilatkozta Mário Červenka, az O.M.C. Invest ügyvezetője, a most közzétett elemzésre hivatkozva. Červenka szerint a mezőgazdasági támogatások legnagyobb hiányosságának a gazdák azt tartják, hogy az ágazatba pumpált eurómilliók nem igazán járulnak hozzá a termelés hatékonyságának a növeléséhez. A támogatások kifizetésével kapcsolatos jogszabályok ráadásul a többség szerint átláthatatlanok, miközben az uniós országok eltérő támogatási rendszerei negatív hatással vannak a szlovákiai gazdák versenyképességére. „Az államnak egyrészt átláthatóbbá kellene tennie a támogatási rendszert, másrészt csökkentenie kellene az ezzel kapcsolatos adminisztrációt” – tette hozzá Červenka. Veszélyes támogatásokA támogatásokkal kapcsolatban azonban nem ez az egyetlen probléma. „A mezőgazdasági termelők legfőbb célja ma a lehető legnagyobb agrártámogatások besöprése és a kiadások maximális lefaragása, ami jelentős torzulásokat okoz az ágazatban” – vallja Jozef Artim, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) igazgatója. (mi, TASR, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?