Morzsolódás

<p>Banálisnak tűnő, hatodrangú történés, hogy Boris Kollár pártjából, a Sme rodinából a múlt héten távozott három képviselő. Ez az apró momentum csak azért érdekes, mert a kormányalakítás idején sokan azt hitték, a Kollár képviselőivel kiegészített OĽaNO&ndash;NOVA, SAS, Híd, SNS, Sieť koalíció életképes megoldás lehet a Smerrel szemben.&nbsp;</p>

Az idei kormányalakítás két lehetőséggel kecsegtetett: volt a rossz, és a még rosszabb. A kérdés csak az volt, melyik variáns a rossz, és melyik a még rosszabb. Egyelőre úgy tűnik, az utóbbi a jobboldali nagykoalíció lett volna, de pontos választ csak a kormányciklus végén kapunk, ki tudja hány hónap vagy év múlva. A kormány tevékenysége sok kérdést felvet, az ellenzék tevékenysége leginkább kettőt. Az egyik, hogy Kotleba pártja fel tudja-e használni a parlamenti szereplést saját megerősödésére, a másik pedig, hogy meddig tart ki Igor Matovič és Daniel Lipšic együttműködése. Lipšic jelenlétével kétségkívül megbízhatóbbnak tűnik az OĽaNO, viszont érdemes felidézni, hol vannak azok a „személyiségek”, akik az előző ciklusban Matovičcsal indultak vagy indultak volna. Mind eltűntek a süllyesztőben, leszámítva Branislav Škripeket, aki két éve az Európai Parlamentet ékesíti. Maradt Matovič és három közeli képviselőtársa. A pártvezető mintha gondosan ügyelne rá, hogy magán kívül ne igazán termeljen ki egyetlen ismertebb személyiséget sem a mozgalma. A kérdés azért is aktuális, mert Lipšic jelenleg jobban rá van szorulva Matovičra, mint fordítva. Meglátjuk, meddig bírják együtt, de bármit csinálnak, valószínűleg nem ők fogják begyűjteni a lemorzsolódó szavazatokat a következő években. Lemorzsolódó szavazatokból viszont lesz bőven. A Smer lassú és fokozatos erodálódása természetes és megállíthatatlan, a Sieť saját szavazói számára hiteltelenné vált, a Híd örülhet, ha megőrzi jelenlegi támogatottságát, az SaS pedig az újráválasztott Sulíkkal vélhetően tovább ügyködik majd saját komolytalanításán. A felsorolt pártok szavazói nyilván nem abból a rétegből valók, amelyet Kotleba néhány cigány- és unióellenes plakáttal zsebre tehet, tehát ezek a szavazók új párt mozgásterét jelenthetik. Az SNS, ha ügyesen játssza tovább a szerepét, számíthat plusz szavazatokra a Smer-tábortól. A KDH fő ellensége saját unalmassága, az MKP pedig, úgy tűnik, 2010 óta most először tényleg újragondolná saját magát. Az esélylatolgatások fő tanulsága viszont általában az, hogy semmi nem úgy fog alakulni, ahogy azt valószínűsítik, szóval készülhetünk az újabb meglepetésekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?