Elképesztő: több ezer madárhangot képes felismerni ez a vak férfi!

Montevideo |

<p>Bár soha életében nem látott madarat, több mint háromezer madár hangját képes felismerni és több mint 720 madárfajt megkülönböztetni egy vak férfi Uruguayban.</p>

A 29 éves Juan Pablo Culasso gyermekként fedezte fel, hogy abszolút hallása van, azaz olyan képessége, hogy bármely hallott zenei hangot képes azonosítani referenciahang segítsége nélkül. Culasso köveket hajigált egy folyóba és meg tudta pontosan mondani apjának, hogy milyen hangot keltenek, amikor a vízbe csobbannak.

Az abszolút hallás ritka képesség, tízezer emberből egy bír vele - magyarázta a férfi, hozzátéve, hogy Mozartnak is abszolút hallása volt. 

Édesapja később madarakról olvasott fel neki egy enciklopédiából, amelyhez hangszalag is párosult az állatok hangjával. "Ez volt az, amikor észrevettem, hogy hangjuk alapján képes vagyok megjegyezni a madarakat" - tette hozzá.

Annyira beleszeretett a madarakba, hogy 2003-ban kamaszként elkísért terepre egy ornitológust, aki adott neki egy hangfelvevőt. Ekkor érezte meg elhivatottságát.  

Culasso ma már a természet hangjait rögzíti és tanulja meg felismerni. A közelmúltban tért vissza az Antarktiszról, ahol a Föld leghidegebb, legvadabb és legtitokzatosabb kontinensének hangjait rögzítette. "Egyre több hangot rögzül a listámon. Az Antarktiszon felvettem a fókák, oroszlánfókák és az olvadó jéghegyek hangját is." 

A természet hangjainak felismerési és rögzítési képességét munkájában is kamatoztatja, dokumentumfilmek hangfelvételeivel foglalkozik. Culasso jelenleg Montevideóban él, ahová több mint egy évtized után tért vissza Brazíliából, ahol természetakusztikát és a természet hangjait tanulta. 

2014-ben Culasso megnyerte a Nat Geo TV program 45 ezer dolláros fődíját azzal, hogy 250 madárhang közül felismerte 15 véletlenül kiválasztott madár hangját. Mint mondta, kisgyermekkori zenetanulásának és abszolút hallásának köszönhetően volt képes erre.

Culasso mindig is feszegette határait. Kisfiúként együtt kerékpározott barátaival úgy, hogy a gyerekek hangját követte. Nem félt attól, hogy egyszer-egyszer elesik, és akkor sem félt, amikor a minap egy lovasközpontban lovagolt. 

"A legtöbb vak ember behúzódik a vakok világának határai mögé, és soha nem hagyja el ezt a komfortzónát, de én soha nem voltam ilyen" - hangoztatta Culasso.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?