A szlovák csilyejkárok népviseletéből nyílt kiállítás a Tatabányai Múzeumban

Tatabánya |

<p>A Garam bal partján fekvő kilenc szlovák község, a magukat csilyejkároknak nevező népcsoport egyedülálló népviseletéből nyílt időszaki kiállítás pénteken a Tatabányai Múzeumban. Az anyag a lévai Barsi Múzeumból érkezett.</p>

 Zuzana Paulovicsová, a tárlat összeállítója elmondta, a Szlovák Kapunak is nevezett kilenc községben a magyar környezet ellenére szinte csak szlovákok élnek és egészen a legutóbbi időkig megőrizték a hagyományos népviseletet, főként az asszonyok esetében.

A kiállításon életnagyságú bábukon és felnagyított fényképfelvételeken, valamint tárlókban szereplő összeállításokon mutatják be a jellemző viseleteket, a különlegességek megértését kétnyelvű táblák segítik.

A csilyejkárok körében menyasszonyok legrégebbi viselete például teljesen fekete ruha volt, saját készítésű szövetből. A két világháború között megváltozott az alapanyaga, szabása és díszítése.

A fekete színt felváltotta a vásárolt színes-virágos anyag, amelyből a mindennapi viseletet is varrták. Már a díszítés elemeit is üzletekben vásárolták. A szerény kézi hímzés helyét különböző masnik, fénylő kiegészítők foglalták el. Az asszonyok ezt abból a pénzből vásárolták, amelyet a Léva piacán eladott portékáért kaptak.

A július 24-ig látható kiállításon láthatjuk a hajadonok, a menyasszony, a férjes asszonyok viseletének változásait, a valamint a szintén díszes gyerekruhákat és a férfiak jóval egyszerűbb ruhadarabjait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?