Harc az MKP elnöki posztjáért

Pozsony |

<p>Két elnökjelölt indul holnap a Magyar Közösség Pártjának elnöki posztjáért. Menyhárt József és Őry Péter mellett jelölést kapott még Bárdos Gyula és a választások után lemondott elnök Berényi József is. A pártstruktúrában azonban a tisztújítás eddig nem sok változást eredményezett.</p>

A Magyar Közösség Pártja teljes tisztújítást hirdetett a harmadik elvesztett parlamenti választás után. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a lemondott elnökséget választják-választották újra, hanem a regionális struktúrákat is megújítják.

Míg azonban az elnök új lesz – a korábbi elnök Berényi József nem vállalta a jelölést – és az elnökségben is várhatóak változások, járási szinten nem történt nagy változás. Az elnöki posztért végül csak ketten maradtak versenyben: szombaton Menyhárt József és Őry Péter méretteti meg magát. Ugyan jelölést kapott Berényi József és Bárdos Gyula is, de ők nem fogadták el a felkérést.

Berényi azonban indul az országos tanács elnöki posztjáért. Kérdés, hogy ezt meg tudja-e szerezni. A posztért ugyanis indul Őry Péter is, mivel lapunk információi szerint az elnöki posztra inkább Menyhárt az esélyes, elképzelhető, hogy párton belüli alku keretében Őry megkapja az OT-elnöki posztot.

Több változás is várható a párt elnökségben. Nem indul vagy nem jelölték az eddig hosszú éveken át a környezetvédelmi és mezőgazdasági alelnöki posztot betöltő korábbi környezetvédelmi minisztert, Miklós Lászlót. A posztjára Varga Pétert, Pomichal Istvánt és Pleva Lászlót jelölték a járási konferenciák. Ellenfelet kap a párt régi oktatási alalnöke, A. Szabó László is, Hrbácsek-Noszek Magdolna és Kiss Beáta is indul ezért a posztért. Kiss korábban is elnökségi tag volt, a pártlistán pedig négy hellyel megelőzte a 15. helyen szereplő A. Szabót. A pártelnökség mellett Őry Pétert jelölték közigazgatási és önkormányzati alelnöknek is, ezt a posztot jelenleg is ő tölti be. Kihívója Kőrösi Ildikó, aki a párt listáján a 15. helyen indult. Kihívót kapott Farkas Iván, a párt befolyásos gazdasági alelnöke. Őt Forró Krisztián elnökségi tag szeretné leváltani, aki a párt választási kampányát irányította.

A járási szervezetek vezetőit a járási konferenciák választották meg, a 18 szervezet közül azonban csak 3 élére került új ember. A komáromi elnök Becse Norbert, az érsekújvári Bolya Szabolcs, a rozsnyói pedig Simon Csaba lett. Az érsekújvári szervezet élén eddig Szigeti László, az országos tanács elnöke állt, de ő az eddigi eredmények alapján feltehetően teljesen háttérbe akar húzódni. Nem jelöltette magát sem az elnökségbe, sem pedig az OT élére. Az új érsekújvári elnök, Bolya Szabolcs eddig Szigeti mellett járási titkár volt.

És akkor nézzük meg közelebbről az elnökjelölteket:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"234680","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"257","title":"Őry Péter / Menyhárt József","typeof":"foaf:Image","width":"375"}}]]

Őry Péter

- kisebb a népszerűsége a választók körében

- kevésbé reprezentatív a kommunikáció szempontjából

+ önkormányzati alelnökként több a tapasztalata a párt vezetésében

+ jobb a beágyazottsága a párt struktúráiban

+ polgármesterként és a Pro Civis elnökeként jobb a kapcsolati rendszere a polgármesterekkel

Menyhárt József

+ nagyobb a népszerűsége – a parlamenti választásokon a 3. legtöbb preferenciaszavazatot kapta

+ a nyilvánosság számára reprezentatívabb elnök lehetne

+ elfogadhatóbb lehet a külső partnerek számára

- kisebb a tapasztalata a párt vezetésében

- gyengébb a beágyazottsága a párt struktúráiban

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?