Lassan indul újra a kisebbségi támogatások kifizetése

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Egy héttel ezelőtt a kormányhivatal sajtóhírben tájékoztatott róla, hogy haladéktalanul újraindítja a kisebbségi támogatások kifizetését, a támogatások kifizetése azonban nagyon lassan indul újra.&nbsp;</span></p>

A kormányhivatal a kisebbségi bizottság javaslatára haladéktalanul újraindítja a kisebbségi támogatások folyósítását – írtuk egy héttel ezelőtt. A rendszer ugyan értesüléseink szerint újraindult, ám a kifizetésekig még nem jutott el. 

A magyarok várhatnak 

Több mint egy héttel ezelőtt a kisebbségi bizottság ülésén merült fel a támogatási rendszer lebénulásának problémája. A kormányhivatal a közbeszerzési törvény módosítása miatt állította le a támogatások kifizetését: a pályázóktól azt kérik, előre dolgozzák ki a projekthez a közbeszerzési tervet, ezt a kormányhivatal illetékes osztálya ellenőrzi, s csak ezt követően hagyhatja jóvá a pályázatot a kormányhivatal vezetője, Igor Federič (Smer). Ez a szabály azonban nem érvényesült azok esetében, akiket már kifizetett a hivatal: a pályázati összeg közel egyharmada, 1 136 111 euró már gazdára talált. Jobban jártak a kisebb létszámú kisebbségek, mivel elsőként ezek pályázatait intézi el a hivatal. A magyar pályázók nagy része azonban most várakozásra kényszerül, mert három hete egyetlen újszerződést sem hagytak jóvá. 

Lassú újrakezdés 

Megpróbáltuk elérni a kisebbségi kormánybiztost, Bukovszky Lászlót, aki a támogatási rendszer irányításáért felel, ám eddig nem jártunk sikerrel, ahogy nem válaszolt kérdéseinkre a kormányhivatal sajtóosztálya sem. A kormányhivatalhoz közeli forrásaink szerint arendszer valóban újraindult, ám időt vesz igénybe, amíg eljutnak a kifizetésekig.  „Örömmel veszem, hogy a támogatások kifizetése folytatódhat az eddigi menet szerint” – nyilatkozta lapunknak egy hete Bukovszky. Szavait a kormányhivatal hivatalos közleményben is megerősítette, melyben a kisebbségi bizottság ajánlására hivatkoztak. A tájékoztatás szerint a hivatal nem fogja kérni az előzetes közbeszerzési tervet, hanem utólag ellenőrzi majd a pályázó közbeszerzési eljárását. Ez azzal a kockázattal járhat, hogy hiba elkövetése esetén a pályázónak vissza kell fizetnie a támogatást. A támogatások kifizetését azonban ebben az esetben nem késlelteti az előzetes ellenőrzés. 

Még egy év Federičcsel 

A kisebbségi kulturális támogatási programban a tavalyihoz hasonlóan idén is 3 879 250 eurós összeggel támogatja a kisebbségi kultúrát. A hivatal szakmai bizottságai a beérkezett 1846 pályázatból 1231-et javasoltak támogatni, a támogatásra ajánlott pályázatokat 555 pályázó nyújtotta be. A kisebbségi szervezetek összesen 14 026 394 euró összegben folyamodtak támogatásokért. 

Várhatóan még egyszer, a 2017-es évben bonyolítja le a pályáztatást a kormányhivatal, amelyet a Smer hivatalnoka, Igor Federič vezet, 2018-tól ugyanis az újonnan létrehozandó Kisebbségi Kulturális Alaphoz kellene hogy átkerüljön a kisebbségi támogatások jogköre. Az erről szóló törvény előkészítésének koordinálásával Bukovszky Lászlót, a Híd jelölte kormánybiztost bízták meg.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?