Akár nyolc párt is csalhatott a választások során

Poszony |

<p>Nyolc politikai párt kapcsán merült fel a gyanú, hogy megszegték a választási törvényt. A belügyminisztérium a pártok kampánykiadásait vizsgálta meg.</p>

A választásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt nyolc párt háza táján vizsgálódnak a hatóságok. Az érintett politikai formációk büntetésre számíthatnak. A belügyminisztérium ugyanis megvizsgálta, hogy mennyit költöttek a politikusok a választási kampányra, és a kötelezően vezetett, ún. transzparens számlájukat is ellenőrizték, tudatta a TASR közszolgálati hírügynökséggel a Központi Választási Iroda vezetője, Eva Chmelová.

Chmelová az is elmondta, hogy az egyik politikai párt esetében már részletes vizsgálatot is elrendeltek az ügyben. A párt ugyanis a kampánykiadásokról szóló zárójelentésben nem tüntetett fel minden tételt. 

Azonban, hogy melyik nyolc politikai formációról van szó, azt Chmelová nem árulta el, és a vizsgálatok további részleteiről sem adott felvilágosítást.

A kampánykiadásokról szóló zárójelentést mindegyik, a választásokon induló pártnak le kellet adnia. Ezeket aztán a belügyminisztérium honlapján nyilvánosságra hozták. Az érvényes szabályok szerint a pártok legfeljebb 3 millió eurót (áfával együtt) költhettek a kampányukra. A választási kampányra költött minden forrást és kiadást egy transzparens, tehát mindenki számára az interneten ellenőrizhető számlán kellett vezetniük. De a számlából annak is ki kell derülnie, hogy a pénzt konkrétan mire költötték. Így például annak is, mennyi hirdetést, kitől és hol vásároltak a pénzből.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?