Újabb árharc előtt a szolgáltatók

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">A villanyáram tőzsdei ára az elmúlt időszakban látványosan csökkent, amit a szlovákiai áramszolgáltatók sem hagyhatnak figyelmen kívül. Elsőként a Szlovák Gázművek lépett, és ha a többi társaság nem kíván alulmaradni a konkurenciaharcban, hamarosan követniük kell őt.</span></p>

Az európai kormányok egyre nagyobb támogatásokat nyújtanak a megújuló energiaforrásokra, emiatt pedig ezek jóval nagyobb szeletet hasítanak ki az energiapiacból, mint korábban. A hagyományos energiatermelőknek egy beszűkült piacon kell megélniük: a kínálat az energiapiacon emiatt nőtt, miközben a kereslet az elmúlt időszakban még csökkent is. 

A végeredmény: míg pár évvel ezelőtt a villany tőzsdei ára megawattóránként (MWh) 90 euró körül mozgott, mára 30 euróra esett vissza. Idén januárban ugyan egy százalékkal csökkent a villanyenergia ára Szlovákiában, ez azonban túl alacsonynak bizonyult a piaci árak zuhanásához képest. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) ezért az elmúlt időszakban megpróbálta rávenni az áramszolgáltatókat, hogy önként csökkentsék az áraikat, ha ugyanis erre nem kerítenek sort, újra az ÚRSO lesz kénytelen közbeavatkozni.

Az első fecske

A piaci árak változására elsőként az ország domináns gázszolgáltatója, a Szlovák Gázművek (SPP) reagált, amely az energiapiac liberalizálását követően már áramszolgáltatással is foglalkozik, és jelenleg ebben a szegmensben több mint 100 ezer ügyfele van. Akik a gázt és a villanyt is az SPP-től kapják, azoknak június elsejétől, vagyis tegnaptól 30 százalékos árkedvezményt kínálnak a villanyenergiára, akik pedig csak a villanyra tartanak igényt, azok 20 százalékos árkedvezményre számíthatnak. 

Nem árt azonban tudni, hogy maga a villanyenergia az áramszolgáltatás teljes díjában csak 37 százalékos részesedéssel bír, vagyis az áramszolgáltatás díja ennél enyhébb mértékben csökken. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy háromszobás lakásban élő család a gázt és a villanyt is az SPP-től rendeli meg, egy kilowattóra áramért mostantól 0,103 eurót fizet. Akik villannyal is fűtenek, azok az SPP számításai szerint az áresésnek köszönhetően évente akár 300 eurónál is nagyobb összeget takaríthatnak meg. A most bevezetett árakat a társaság az idei év végéig garantálja.

Lassú konkurencia

Az SPP árcsökkentését a konkurencia sem hagyhatja figyelmen kívül, hiszen a cég által kínált 0,103 eurós kilowattóránkénti ár jelenleg a legalacsonyabb. A többi áramszolgáltató ugyanis 0,115 és 0,124 euró közötti árat kínál. Maradva az említett háromszobás lakás példájánál, az SPP-nél az éves ár 318 euró lesz, míg a konkurens cégeknél ez 30–70 euróval több. 

Gyors reakcióra azonban nem számíthatunk, legalábbis a nagy regionális áramszolgáltatóknál. Ezek ugyanis azzal érvelnek, hogy a villanyáram vásárlásáról szóló szerződéseket egy évre előre kötik meg, és ebben az akkori árakat vették figyelembe. „A Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (SSE) valójában még 2015-ben vásárolta meg fogyasztóinak a villanyenergiát az akkori áron. Mivel az idei ár már fixálva van, árcsökkenésre leghamarabb a jövő év elejétől számíthatnak az ügyfeleink” – nyilatkozta Michaela Krivá, az SSE szóvivője. Hasonló hangnemben nyilatkoztak a többi társaság képviselői is. A piaci elemzők azonban ennek ellenére nem zárják ki, hogy az SPP által teremtett konkurencia végül rákényszeríti őket arra, hogy még idén módosítsák az áraikat.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?